Núm. 81 - 19 de novembre de 2013 Edicions anteriors Imprimir

ICO

Butlletí digital de l'Institut Català d'Oncologia

ISSN: 2339-6083

 

Pujar

@ ICO - Contacte - Info legal

Generalitat de Catalunya. Departament de Salut. Institut Català d'Oncologia.

Tornar Pàgina principal

Actualitat

Identificada una molècula que podria evitar que el càncer de pulmó es faci resistent als tractaments

Ampliar imatge

L’Institut Català d’Oncologia de Girona ha iniciat aquest 2013 una nova línia de recerca en càncer de pulmó. L’àrea d’investigació està encapçalada per l’oncòleg Joaquim Bosch i el coordinador del Laboratori de Recerca Translacional de l’ICO Girona, Javier Menéndez, i se centra en els mecanismes que permeten als tumors de pulmó fer-se resistents als fàrmacs i les maneres de revertir-los.

Tot sovint, un pacient respon positivament a un tractament, però al cap d’un temps el tumor s’hi fa resistent. Estudis anteriors havien demostrat que certs processos, com el denominat desdiferenciació cel·lular, que es capaç de generar cèl·lules mare tumorals, juga un paper fonamental en aquesta capacitat de resistència. Les investigacions de l’equip de l’ICO Girona han demostrat que aquest procés també és fonamental perquè un càncer de pulmó es faci resistent als fàrmacs com l’erlotinib o el gefitinib, que són inhibidors específics del receptor EGF.

Els investigadors, a més, han identificat un compost capaç d'inhibir aquest procés de resistència. És la silibinina, present, per exemple, en les carxofes. L’objectiu ara és iniciar un assaig clínic en què es combinin erlotinib o gefitinib amb aquest inhibidor per valorar-ne l’efectivitat.

Les recerques de l’ICO Girona en l’àmbit del càncer de pulmó s’han traduït en quatre publicacions en les revistes Food & Chemical Toxicology, Cell Cycle i Nature’s Scientific Reports. Aquesta investigació ha estat en part possible gràcies a un ajut a la recerca de la Fundació Roses Contra el Càncer.

Reconeixement de la Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica
La Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica (SEOM) ha donat suport a aquesta línia de recerca en càncer de pulmó de l’ICO Girona amb la concessió d’una Beca per a Investigadors Novells en Grups Emergents a Joaquim Bosch. La concessió es va anunciar en el darrer congrés de la Societat Científica, celebrat a mitjans d’octubre a Salamanca.

El projecte duu per títol: Anàlisi del paper de les proteïnes ID (Inhibitor of Differentiation) en el mecanisme de resistència a erlotinib mitjançant la transició epiteli-mesènquima (EMT) en càncer de pulmó amb mutació activadora del EGFR (Epidermal Growth Factor Receptor). Està previst posar-lo en marxa pròximament en el Laboratori de Recerca Translacional de l’ICO Girona sota la direcció de Javier Menéndez.

Comparteix

 

Contacte

Gabinet de Comunicació
Institut Català d'Oncologia
93 260 72 97
Correu electrònic
http://ico.gencat.cat

BannerBannerBannerBannerBanner

Centres de l'ICO

ICO L'Hospitalet
Hospital Duran i Reynals
Granvia de L'Hospitalet 199-203
08908  L’Hospitalet de Llobregat
93 260 77 33

ICO Girona
Hospital Doctor Josep Trueta
AV. França s/n 17007 Girona
972 225 833

ICO Badalona
Hospital Germans Trias i Pujol
Ctra. del Canyet s/n
08916 Badalona
93 465 12 00