Núm. 81 - 19 de novembre de 2013 Edicions anteriors Imprimir

ICO

Butlletí digital de l'Institut Català d'Oncologia

ISSN: 2339-6083

 

Pujar

@ ICO - Contacte - Info legal

Generalitat de Catalunya. Departament de Salut. Institut Català d'Oncologia.

Tornar Pàgina principal

Premis, beques i reconeixements

Un estudi sobre supervivència en càncer de pulmó, premiat per Diario Médico

Ampliar imatge

Dilluns 18 de novembre la publicació Diario Médico va concedir els premis a les millors idees de l'any. L'acte es va fer al Teatre Nacional De Catalunya.

En la categoria de Recerca i Farmacologia, un dels treballs premiats va ser un estudi de l'ICO L'Hospitalet que va demostrar que la radioteràpia estereotàxica extracraneal (SBRT) aconsegueix més que duplicar la supervivència dels pacients amb càncer de pulmó no operable.

El tractament convencional en estadis inicials consisteix en extreure el tumor mitjançant cirurgia i després aplicar, si cal, radioteràpia i/o quimioteràpia. En molts casos, però, per la localització del tumor o per les condicions basals del pacient, no es pot fer cirurgia. En aquestes ocasions se solia aplicar radioteràpia convencional per controlar el tumor. La supervivència utilitzant aquesta tècnica està al voltant del 30% als 2 anys.

La radioteràpia estereotàxica extracranial (SBRT) és un tècnica de màxima  precisió que permet aplicar elevades dosis de radiació en una zona molt ben delimitada sense irradiar teixit sa. Això és possible gràcies a la sincronització del tractament amb el moviment respiratori del pacient. Així es poden tractar pacients inoperables obtenint resultats comparables als de la cirurgia, amb una mínima toxicitat i sense ingrés hospitalari.

Després de tractar prop de vuitanta pacients a l’ICO L’Hospitalet, en els 43 primers els resultats mostren que la supervivència als dos anys es del 79’10%, més del doble que amb la radioteràpia convencional. El control local del tumor es del 96,4%, xifra molt alta, i que destaca entre tota la bibliografia mundial.

Comparteix

 

Contacte

Gabinet de Comunicació
Institut Català d'Oncologia
93 260 72 97
Correu electrònic
http://ico.gencat.cat

BannerBannerBannerBannerBanner

Centres de l'ICO

ICO L'Hospitalet
Hospital Duran i Reynals
Granvia de L'Hospitalet 199-203
08908  L’Hospitalet de Llobregat
93 260 77 33

ICO Girona
Hospital Doctor Josep Trueta
AV. França s/n 17007 Girona
972 225 833

ICO Badalona
Hospital Germans Trias i Pujol
Ctra. del Canyet s/n
08916 Badalona
93 465 12 00