Núm. 80 - 7 de novembre de 2013 Edicions anteriors Imprimir

ICO

Butlletí digital de l'Institut Català d'Oncologia

ISSN: 2339-6083

 

Pujar

@ ICO - Contacte - Info legal

Generalitat de Catalunya. Departament de Salut. Institut Català d'Oncologia.

Tornar Pàgina principal

Actualitat

7 de novembre, Dia Internacional de la Física Mèdica

Ampliar imatge

El 7 de novembre se celebra el Dia Internacional de la Física Mèdica, coincidint amb la data de naixement, l’any 1867, de Marie Sklodowska-Curie, ben coneguda per les seves investigacions al camp de la radioactivitat.

La física mèdica, o radiofísica hospitalària, és una branca de la física que n'aplica els conceptes i mètodes al diagnòstic i tractament de les malalties humanes. Està molt relacionada amb la medicina, l’electrònica, la informàtica i l’enginyeria. La seva  finalitat és aconseguir la seguretat i qualitat dels tractaments i procediments diagnòstics que impliquin l’ús de les radiacions (tant ionitzants com no ionitzants).

Això inclou, entre d'altres, la protecció del pacient i demés persones de la perillositat potencial o excés de radiació, l’establiment de protocols de dosimetria i control de qualitat adequats, la mesura i caracterització de la radiació, la determinació de la dosi administrada, la realització o recerca de procediments per a assegurar una bona qualitat d’imatge, el desenvolupament de programes de garantia de qualitat, i la col·laboració amb la resta de professionals de la salut implicats en la optimització de l’equilibri entre el benefici i el risc de l’ús de les radiacions.

A Espanya els físics van començar a treballar en aquest camp a mitjans dels 60. La situació de la física mèdica ha millorat sensiblement en aquests quasi 50 anys que han passat des que els primers llicenciats en Ciències Físiques iniciaren tímidament la seva col·laboració amb la Medicina. 

Actualment la Sociedad Española de Física Mèdica (SEFM), que representa a la majoria de professionals, te més de 700 socis que realitzen la seva feina en departaments de Física Mèdica amb dedicació a la Radioterapia, la Medicina Nuclear, el Radiodiagnòstic i la Protecció Radiològica. 

Aquestes àrees han experimentat un fort desenvolupament tecnològic en els últims anys:

• La radioteràpia ha incorporat unitats de tractament amb sistemes d’imatge i tècniques d’administració de la radiació molt més precises i complexes.

• El radiodiagnòstic ha passat en pocs anys de l’ús de radiografies convencionals, als sistemes d’imatge digital que permeten una gran qualitat amb una irradiació mínima al pacient.

• La medicina nuclear ha incorporat nous radiofàrmacs i s’ha generalitzat l’ús d’imatges PET com a eina fonamental del diagnòstic per la imatge.

Els físics mèdics han contribuït en tot aquest procés de canvi i desenvolupament tecnològic. 

A Catalunya, hi ha en actiu més de 50 radiofísics hospitalaris i 4 unitats docents i la Societat Catalana de Física Mèdica (SCFM) és la Societat científica que ens representa.

Comparteix

 

Contacte

Gabinet de Comunicació
Institut Català d'Oncologia
93 260 72 97
Correu electrònic
http://ico.gencat.cat

BannerBannerBannerBannerBannerBanner

Centres de l'ICO

ICO L'Hospitalet
Hospital Duran i Reynals
Granvia de L'Hospitalet 199-203
08908  L’Hospitalet de Llobregat
93 260 77 33

ICO Girona
Hospital Doctor Josep Trueta
AV. França s/n 17007 Girona
972 225 833

ICO Badalona
Hospital Germans Trias i Pujol
Ctra. del Canyet s/n
08916 Badalona
93 465 12 00