Núm. 80 - 7 de novembre de 2013 Edicions anteriors Imprimir

ICO

Butlletí digital de l'Institut Català d'Oncologia

ISSN: 2339-6083

 

Pujar

@ ICO - Contacte - Info legal

Generalitat de Catalunya. Departament de Salut. Institut Català d'Oncologia.

Tornar Pàgina principal

Breus

Comença una nova ronda del programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte a la comarca de l’Alt Penedès

Ampliar imatge

La detecció precoç i el programa de l’ICO
El càncer colorectal pot desenvolupar-se durant mesos sense produir molèsties i sovint, quan aquestes apareixen, la malaltia ja està força avançada. Per això els programes de detecció precoç permeten detectar la malaltia en estadis inicials, la qual cosa fa que sigui més fàcil de tractar i n’augmenta les possibilitats de curació.

L’ICO va iniciar l’any 2000 i de forma pionera a tot l’Estat un Programa pilot de detecció precoç de càncer de còlon i recte a L’Hospitalet. El 2004 es va fer una prova pilot a Vilafranca del Penedès i, posteriorment, el 2007, es va ampliar a tot l’Alt Penedès, essent la primera vegada que s’estenia a una zona rural.

El Programa es realitza en col·laboració amb les farmàcies de la zona, l’Hospital comarcal de l’Alt Penedès  i les tres Àrees Bàsiques de Salut de l’Alt Penedès: Vilafranca Urbana, San Sadurní i Penedès Rural.

Ara comença la cinquena ronda a Vilafranca i la quarta a la resta de la comarca.

Com funciona el programa?
El Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte va adreçat a tots els homes i dones de 50 a 69 anys d’edat i la prova de cribratge és molt senzilla.

S’ofereix la possibilitat de realitzar, cada dos anys i de manera gratuïta, un test immunològic per detectar sang oculta en femta no apreciable a simple vista.

Els ciutadans que poden acollir-se al programa rebran una carta informativa. Per participar-hi ha d’anar amb la carta a una de les farmàcies adherides a la campanya on facilitaran tot el necessari per fer la prova un cop comprovades unes dades personals. Un cop realitzat el test, s’ha de portar a la farmàcia tan aviat com sigui possible.

Com sempre, el resultat es comunicarà per carta passats uns dies. En el cas que la prova surti positiva (és a dir, que es detecti sang en la mostra de femta), s’haurà de fer una colonoscòpia per descartar cap lesions en el còlon o recte.

Resultats de les rondes anteriors
La participació ha anat augmentat ronda rere ronda, superant el 40% a Vilafranca del Penedès i el 35% a la resta de la comarca. En totes les rondes, la participació ha estat més alta entre les dones.

Els test que van donar positiu van augmentar significativament a la darrera ronda, com a conseqüència del canvi en el mètode de detecció de la sang oculta en femtes.

A la darrera ronda, a tota la comarca es van detectar adenomes avançats (lesions que en un futur podrien esdevenir càncer) a 134 persones. En 17 casos, es va diagnosticar un  càncer, el 70% dels quals en estadis inicials.

El càncer de còlon i recte i la importància de la detecció precoç
El càncer de còlon i recte és una malaltia freqüent a partir dels 50 anys. És el segon càncer més freqüent entre les dones i el tercer entre els homes, i s’estima que es diagnostiquen 4.000 casos nous a Catalunya cada any. És la segona causa de mort per càncer al nostre país (2.000 anuals), i la immensa majoria es produeixen en persones de més de 54 anys.

Si es detecta en una fase inicial és més fàcil de tractar i més fàcil que es pugui curar. El problema és que el càncer colorectal pot desenvolupar-se durant mesos sense produir cap molèstia.

Possiblement, aquest és un dels millors exemples en què la detecció precoç, que permet el tractament en estadis inicials, modifica més positivament el pronòstic de la malaltia i redueix l’agressivitat terapèutica.

Comparteix

 

Contacte

Gabinet de Comunicació
Institut Català d'Oncologia
93 260 72 97
Correu electrònic
http://ico.gencat.cat

BannerBannerBannerBannerBannerBanner

Centres de l'ICO

ICO L'Hospitalet
Hospital Duran i Reynals
Granvia de L'Hospitalet 199-203
08908  L’Hospitalet de Llobregat
93 260 77 33

ICO Girona
Hospital Doctor Josep Trueta
AV. França s/n 17007 Girona
972 225 833

ICO Badalona
Hospital Germans Trias i Pujol
Ctra. del Canyet s/n
08916 Badalona
93 465 12 00