Núm. 79 - 21 d'octubre de 2013 Edicions anteriors Imprimir

ICO

Butlletí digital de l'Institut Català d'Oncologia

ISSN: 2339-6083

 

Pujar

@ ICO - Contacte - Info legal

Generalitat de Catalunya. Departament de Salut. Institut Català d'Oncologia.

Tornar Pàgina principal

Premis, beques i reconeixements

Se celebra l'acte d'entrega de les medalles Josep Trueta al mèrit sanitari...

Ampliar imatge

L'acte es va fer el passat dimecres 2 d'octubre al Palau de Generalitat

Dels set guardonats, tres estan vinculats a l'ICO: Josep Maria Vilà, president de la institució, Rafael Rosell, cap del Servei d'Oncologia Mèdica de l'ICO Badalona, i Albert Jovell, membre del consell d'administració.

Alhora, es van atorgar la placa Josep Trueta a l’Associació Osona contra el càncer, la Fundació Barraquer i la companyia Grifols S.A.

Vilà va ser l'encarregat per fer el parlament en representació de tots els premiats. En aquesta notícia podeu llegir-ne el discurs íntegre:
 
Molt Honorable President, Honorable Conseller de Salut, autoritats civils i acadèmiques, guardonats i els seus familiars, amics, companys tots.

Un any més ens hem reunit en aquest marc institucional per la cerimònia del lliurament de les Medalles i Plaques al mèrit sanitari anomenades Josep Trueta en memòria de l'il·lustre metge català model d'excel·lencia professional, honorabilitat personal i catalanisme.

I aquest any se m'ha donat la responsabilitat i l'honor de ser el portaveu dels professionals i entitats guardonades, per agraïr publicament l'atorgació d'aquests premis.

Repassant el llistat de premiats, vaig trobar que a alguns els coneixia personalment. D'altres els coneixia de referència. I a uns tercers no els coneixia de res però la lectura de les seves trajectòries professionals em va fer veure que tots teniem alguna cosa en comú. I vaig pensar “Com els podria definir amb un adjectiu, amb una paraula”.

Fixeu-vos bé. Una mirada al llistat és una petita mostra de l'entramat social de Catalunya.

En primer lloc apareixen un metge i un farmacèutic, en Gonçal Roch i en Miquel Almansa estudiants i llicenciats en els anys 40 i 50, anys difícils, anys de l'autarquia, acaben la carrera i immediatament es posen a treballar al servei de la seves comunitats a Girona i la Vall d'Aran i no paren fins el dia anterior a la seva jubilació. Amb esforç i tenacitat.

Uns anys més tard, als 60, Miquel Albanell, metge i esportista d'èlit aprofita la seva experiència personal i la seva relació amb el món de l'esport per endegar una carrera en medicina esportiva, els fruits de la qual es poden valorar en els èxits dels clubs en els que ha col·laborat. Experiència personal traslladada al bé comú.

Per aquell mateix temps, Margarita Coll, diplomada d'infermeria comença la seva carrera de més 40 anys en les vessants assistencials, docents i de planificació sanitària majoritàriament en l'àmbit de l'assistència primària. Malauradament desapareguda fa unes setmanes, serveixi aquest acte com a homenatge i reconeixement a la seva tasca. Compromís amb la professió.

Rafael Rosell es llicencia a Barcelona l'any 1972 i després dels anys de formació especialitzada en hematologia i oncologia mèdica va centrant el seu interès cientific i esforços de recerca en el diagnòstic i tractament del càncer de pulmó, utilitzant els més sofisticats mètodes diagnòstics i aplicant els fàrmacs més adequats per al tractament personalitzat de la malaltia. Els avenços fets en aquest camp l'han convertit en un referent a nivell internacional com ha quedat palès en la informació presentada per la Secretària general. Compromís científic i inquietud investigadora.

El més jove de tots, Albert Jovell, graduat l'any 1986, amb una formació científica i humanística excepcional, impacte mediàtic i  personalitat abassagadora ha conseguit que de la seva lluita personal contra la malaltia la creació de la Universitat del pacient, i les plataformes de defensa dels drets dels pacients promocionant la seva participació en la presa de decisions en el decurs de la malaltia. Reivindicació social i associativa.

I per últim quedo jo, Josep Ma Vilà membre de les últimes promocions de medicina, la del 1968, que no disposavem de la possibilitat d'una formació post graduada reglada. Alguns la vàrem conseguir a l'estranger, altres mitjançant les escoles professionals i molts assistint a les càtedres i serveis mèdics com oients i/o ajudants. Malgrat aixó hem estat una generació que ha participat molt activament en els canvis estructurals i en el model sanitari de Catalunya.

A nivell personal el meu compromís amb la medicina pública m'ha permès compaginar l'activitat assistencial en l'àmbit hospitalari amb tasques de direcció i gestió. Crec que aquesta és la raó per la que estic aquí en aquests moments. Compromís amb el sistema i model sanitari.

I qué direm de les entitats? Un moviment associatiu i solidari com Osona contra el càncer acompanya i ajuda a pacients i familiars en el difícil tràngol de la malaltia i a la vegada recapta fons d'ajuda a la recerca. Altruisme i acompanyament.

Un projecte familiar, la Clínica Barraquer, fundada l'any 1941  crea una fundació per l'atenció oftalmològica desinteresada al tercer món i a les famílies necessitades. Ajuda social i humanitaria.

I un altra empresa familiar, els laboratoris Grífols creats al 1940 per a l'obtenció de productes hemoderivats ha aconseguit, mitjançant una política innovadora i comercialment positiva convertir-se en un multinacional del sector situada al primer nivell europeu i tercer mundial. Innovació i projecció internacional.

Recordem: Esforç, tenacitat, compromís amb la professió, amb la ciència, amb el model sanitari. Inquietud investigadora.  Reivindicació de drets. Solidaritat. Ajuda humanitària. Innovació. Projecció internacional.

No són els valors que conformen un país que va endavant, amb una sanitat moderna i un projecte de futur?

Els receptors del premis Josep Trueta han intentat, des dels seus llocs de treball i acompanyats pel seu entorn personal i institucions que representen, complir amb aquest repte.

Al mateix temps, expressen el seu agraïment pel reconeixement que, de part del Govern i del Departament de Salut es fa a la seva trajectoria professional. Seguirem treballant mentres les forces aguantin.

Moltes gràcies i bona tarda.

Comparteix

 

Contacte

Gabinet de Comunicació
Institut Català d'Oncologia
93 260 72 97
Correu electrònic
http://ico.gencat.cat

BannerBannerBannerBannerBannerBanner

Centres de l'ICO

ICO L'Hospitalet
Hospital Duran i Reynals
Granvia de L'Hospitalet 199-203
08908  L’Hospitalet de Llobregat
93 260 77 33

ICO Girona
Hospital Doctor Josep Trueta
AV. França s/n 17007 Girona
972 225 833

ICO Badalona
Hospital Germans Trias i Pujol
Ctra. del Canyet s/n
08916 Badalona
93 465 12 00