Núm. 79 - 21 d'octubre de 2013 Edicions anteriors Imprimir

ICO

Butlletí digital de l'Institut Català d'Oncologia

ISSN: 2339-6083

 

Pujar

@ ICO - Contacte - Info legal

Generalitat de Catalunya. Departament de Salut. Institut Català d'Oncologia.

Tornar Pàgina principal

Actualitat

Commemoració del Dia Mundial del Càncer de mama

Ampliar imatge

El 19 d'octubre és el Dia Mundial Contra el Càncer de Mama. Per commemorar-ho, dijous 17, l'ICO i l'Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) van organitzar una jornada informativa oberta a tothom sobre com disminuir els efectes secundaris dels tractaments.

A l’acte, en el qual van participar més de 100 persones, entre professionals, pacients i familiars, es van revisar els efectes secundaris dels tractaments de quimioteràpia i radioteràpia, les eines de què disposen els pacients per minimitzar-los, i les noves tècniques que afavoreixen la personalització de les teràpies.

Les plataformes de gens
Una de les tècniques que es va presentar són les plataformes de gens. 

La decisió que una pacient se sotmeti o no a quimioteràpia es pren en funció de variables clíniques, com ara la mida del tumor o la presència de cèl·lules tumorals en els ganglis axil·lars.

Diferents estudis indiquen però, que en molts casos la quimioteràpia no aporta un benefici afegit i n’hi hauria prou amb cirurgia, hormonoteràpia i radioteràpia. “De cada 100 pacients amb tumors de 2 centímetres o mes petits, receptors hormonals positius i ganglis axil·lars nets; 85 se la podrien estalviar. De la resta, 7 o 8 igualment no superaran la malaltia, i les altres 7 o 8 sí que se salven gràcies a aquest tractament. És a dir estem tractant a 100 pacients amb quimio per salvar-ne 7 o 8. El repte és saber distingir quines són les que se la podrien estalviar”, ha explicat Miguel Gil, oncòleg mèdic de l’ICO.

Les plataformes de gens són eines que analitzen diferents gens implicats en la progressió de la malaltia i ajuden a identificar si un tumor és d’alt risc i si respondrà o no a la quimioteràpia.

Aquesta eina s’utilitza en dones amb tumors d’entre 1 i 3 centímetres, que no tinguin afectats els ganglis axil·lars i que responguin a tractaments hormonals (és a dir, que es poden tractar amb antiestrògens). Un estudi elaborat per la Unitat Funcional indica que el 44% d’aquestes pacients s’han pogut estalviar la quimioteràpia “amb la reducció d’efectes secundaris, baixes laborals, desplaçaments i cost del tractament amb citostàtics que això suposa”, ha afegit Gil.

Els bons resultats fan que s’estudiï ampliar les anàlisis genètiques també a pacients que sí que tinguin els ganglis afectats, ja que en alguns casos també es podrien estalviar el tractament de quimioteràpia.

La Unitat Funcional de Càncer de Mama de l’HUB i l’ICO
Les Unitats funcionals són un tipus d’organització que permet l’abordatge integral de la pacient. Diversos especialistes treballen en un espai físic comú i prenen una decisió conjunta sobre la manera de procedir. Aquest abordatge multidisciplinari i la immediatesa permeten escurçar els intervals diagnòstics i terapèutics i millorar els resultats clínics.

La Unitat Funcional de Càncer de Mama de l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Institut Català d’Oncologia és la més antiga de l’Estat i la que té un major volum de pacients de Catalunya. Està integrada per 24 membres: ginecòlegs, cirurgians plàstics, radiòlegs, anatomopatòlegs, oncòlegs mèdics, oncòlegs radioteràpics, infermeres, psicooncòlegs i personal d’administració. Tots ells estan especialitats en la patologia mamària. Des de la seva creació, ha tractat unes 7.000 dones. Realitza 1.000 primeres visites anuals, de les quals es confirma un càncer en unes 460, i té unes 6.000 pacients en seguiment.

El Càncer de mama a Catalunya
Segons les dades del Pla Director d’Oncologia, el càncer de mama és el més freqüent en les dones a Catalunya, amb uns 5.000 casos l’any, la qual cosa suposa quasi el 30% de tots els tumors en dones. També n’és la primera causa de mort per càncer, amb unes 1.000 defuncions l’any, el 18% de morts per càncer en dones.

Comparteix

 

Contacte

Gabinet de Comunicació
Institut Català d'Oncologia
93 260 72 97
Correu electrònic
http://ico.gencat.cat

BannerBannerBannerBannerBannerBanner

Centres de l'ICO

ICO L'Hospitalet
Hospital Duran i Reynals
Granvia de L'Hospitalet 199-203
08908  L’Hospitalet de Llobregat
93 260 77 33

ICO Girona
Hospital Doctor Josep Trueta
AV. França s/n 17007 Girona
972 225 833

ICO Badalona
Hospital Germans Trias i Pujol
Ctra. del Canyet s/n
08916 Badalona
93 465 12 00