Núm. 76 - 28 de juny de 2013 Edicions anteriors Imprimir

ICO

Butlletí digital de l'Institut Català d'Oncologia

ISSN: 2339-6083

 

Pujar

@ ICO - Contacte - Info legal

Generalitat de Catalunya. Departament de Salut. Institut Català d'Oncologia.

Tornar Pàgina principal

Recerca

La presència d’anticossos contra el VPH en sang indica un risc elevat de desenvolupar càncer d’orofaringe

Ampliar imatge

La identificació dels anticossos (E6) contra un tipus del virus del papil·loma humà (VPH) d’alt risc, el VPH 16, podria ajudar a detectar el càncer d'orofaringe diversos anys abans que aparegui la malaltia.

Així ho conclou un estudi de l'EPIC,  liderat per investigadors de  l'Agència Internacional per a la Investigació sobre el Càncer (IARC) en cooperació amb el Centre Alemany d'Investigació Oncològica (DKFZ) i l'Institut Nacional del Càncer dels EUA (NCI) en el qual també ha participat la Unitat de Nutrició, Ambient i Càncer (UNAC) de l’ICO. L’article s’ha publicat a la revista Journal of Clinical Oncology.

El virus del papil·loma humà és conegut per ser el responsable del càncer de coll d’úter i d’altres tumors com vulva, penis, anus... Darrerament s’ha demostrat que també està darrera de fins al 35 per cent de tumors d’orofaringe. Aquest tumor és relativament poc freqüent, i està fortament associat al consum de tabac i d'alcohol. No obstant això, la incidència ha augmentat en les últimes dècades en moltes parts del món, especialment a Europa i Amèrica del Nord. Aquest increment es creu que és producte del creixent nombre d'infeccions pel virus del papil·loma humà (VPH) com a conseqüència de l’expansió de determinades pràctiques sexuals, especialment el sexe oral.

En l’estudi que publica The Journal of Clinical Oncology es va mirar si hi havia anticossos contra el VPH 16 en la sang de pacients amb càncer oral i de persones sanes. Aproximadament un terç de les persones que van desenvolupar un càncer d’orofaringe tenien anticossos fins a 12 anys abans de l’aparició de la malaltia, cosa que només passava en menys d’un u per cent dels participants que no van desenvolupar el tumor. Així mateix, els individus que van patir un càncer oral provocat pel VPH tenen molt millor pronòstic que aquells amb el tumor causat per un altre factor.

Si es confirmen els resultats, es podrien desenvolupar eines per detectar la presència del virus i per tant prevenir la malaltia anys abans de la seva aparició.

Tots els participants formen part de l'estudi 'EPIC', composat per més de 500.000 persones de 10 països europeus que van ser reclutats en la dècada de 1990 i s'han seguit des de llavors. La UNAC coordina el projecte EPIC a Espanya.

Comparteix

 

Contacte

Gabinet de Comunicació
Institut Català d'Oncologia
93 260 72 97
Correu electrònic
http://ico.gencat.cat 

BannerBannerBannerBannerBanner

Centres de l'ICO

ICO L'Hospitalet
Hospital Duran i Reynals
Granvia de L'Hospitalet 199-203
08907  L’Hospitalet de Llobregat
93 260 77 33

ICO Girona
Hospital Doctor Josep Trueta
AV. França s/n 17007 Girona
972 225 833

ICO Badalona
Hospital Germans Trias i Pujol
Ctra. del Canyet s/n
08916 Badalona
93 465 12 00