Núm. 75 - 11 de juny de 2013 Edicions anteriors Imprimir

ICO

Butlletí digital de l'Institut Català d'Oncologia

ISSN: 2339-6083

 

Pujar

@ ICO - Contacte - Info legal

Generalitat de Catalunya. Departament de Salut. Institut Català d'Oncologia.

Tornar Pàgina principal

Premis, beques i reconeixements

L’ICO obté una beca del Col·legi de Farmacèutics

Ampliar imatge

El Col·legi de Farmacèutics de Barcelona convoca anualment dues beques per ajudar al desenvolupament de projectes relacionats amb l'atenció i la recerca farmacèutiques, la salut pública i altres activitats professionals de l'àrea de la farmàcia. Cada beca té una dotació de 9.000€ i una durada màxima d'un any.

De les 21 sol·licituds presentades aquest any, un dels dos projectes seleccionats ha estat per la proposta de l’ICO “Avaluació de l’estabilitat de l’hemoglobina en els tests de sang oculta en femta immunològics dins del programa de cribratge de càncer colorectal de l’ICO: Podem estar tranquils?”.

L’equip investigador està format per personal del Servei de Farmàcia (Ana Clopés, Carme Muñoz i Núria Gonzalo) i del Programa de Prevenció i Control del Càncer (Gemma Binefa i Núria Milà).

Actualment, el programa de detecció precoç de càncer de còlon es basa en una prova de detecció de sang oculta en femta immunològica. Diversos estudis indiquen que la concentració d’hemoglobina en mostres de femta decreix en el temps, especialment si les mostres es conserven a temperatura ambient o superior.

L’actual circuit del programa de cribratge, basat en les oficines de farmàcia, implica tenir refrigerades les mostres des que el pacient les retorna fins al lliurament al laboratori on s’analitzen i a retornar-ho en el menor temps possible. No obstant això, és impossible verificar si els usuaris han mantingut la mostra refrigerada abans de retornar-la.

D’altra banda, la majoria d’estudis realitzats fins ara s’han fet o bé en condicions ideals o en països freds. A temperatures més altes, com pot ser al nostre país, la degradació de l'hemoglobina fecal podria ser més ràpida. De confirmar-se aquesta hipòtesi, els resultats del programa es podrien veure interferits per un augment en la taxa de falsos negatius, sobretot en aquells pacients amb un nivell inferior d’hemoglobina.

Estudis previs ja han demostrat que els pacients amb adenomes tenen nivells més baixos d’hemoglobina que els que tenen càncer, sent per tant més susceptibles de tenir un fals negatiu.

D’acord amb aquestes premisses, els objectius principals del projecte són analitzar l’estabilitat de l’hemoglobina en solució i en mostres de femta sota diferents condicions de conservació i avaluar si existeix relació entre el grau de degradació de l’hemoglobina i el tipus de lesió (adenoma de baix risc, adenoma d’alt risc o càncer).

Comparteix

 

Contacte

Gabinet de Comunicació
Institut Català d'Oncologia
93 260 72 97
Correu electrònic
http://ico.gencat.cat 

BannerBannerBannerBannerBanner

Centres de l'ICO

ICO L'Hospitalet
Hospital Duran i Reynals
Granvia de L'Hospitalet 199-203
08908  L’Hospitalet de Llobregat
93 260 77 33

ICO Girona
Hospital Doctor Josep Trueta
AV. França s/n 17007 Girona
972 225 833

ICO Badalona
Hospital Germans Trias i Pujol
Ctra. del Canyet s/n
08916 Badalona
93 465 12 00