Núm. 75 - 11 de juny de 2013 Edicions anteriors Imprimir

ICO

Butlletí digital de l'Institut Català d'Oncologia

ISSN: 2339-6083

 

Pujar

@ ICO - Contacte - Info legal

Generalitat de Catalunya. Departament de Salut. Institut Català d'Oncologia.

Tornar Pàgina principal

Actualitat

Creada la càtedra We Care: Atenció al Final de la Vida

Ampliar imatge

La Universitat Internacional de Catalunya (UIC) i Áltima, empresa de serveis funeraris impulsaran, conjuntament amb l'ICO, la nova càtedra We Care: Atenció al Final de la Vida, que s’ha constituït a la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la Universitat.

La nova càtedra, dirigida pel Josep Porta, cap de Servei de Recerca en Cures Pal·liatives de l’Institut Català d’Oncologia i professor de Medicina de la UIC i per Cristina Monforte, directora d’Infermeria de la UIC, promourà la recerca aplicada, de caràcter interdisciplinari i multidimensional, referida a l’atenció al final de la vida a l’àrea de les cures pal·liatives.

L’objectiu de la nova càtedra We Care és generar coneixement sobre les necessitats de les persones amb malalties avançades al final de la vida i les seves famílies, i sobre l’atenció que han de rebre, amb la finalitat que contribueixi a prevenir i tractar els problemes dels pacients.

Segons Josep Porta, “la càtedra pretén, en última instància, ajudar els pacients amb processos patològics avançats, els quals es beneficiaran del coneixement aportat per les línies de recerca. També se’n beneficiaran les famílies i els cuidadors d’aquests pacients, els professionals de l’àmbit de ciències de la salut, que es podran formar professionalment per atendre’ls, i els joves investigadors, que podran dur a terme els seus projectes i tesis doctorals”.

Línies de recerca i activitats
Entre les línies de recerca de la càtedra, en destaquen quatre: les cures del pacient (prevenció, detecció precoç i tractament de problemes relacionats amb la cura directa dels pacients), l'ètica (presa de decisions al final de la vida: factors que influeixen en els diferents aspectes ètics i espirituals), la social (l’impacte sociocultural que governa la presa de decisions en l’àmbit familiar, la vivència de la pèrdua davant la mort, el dol, etc.) i l’hematooncologia clínica, que se centrarà concretament a estudiar els aspectes físics i psicosocials relacionats amb pacients amb neoplàsies hematològiques.

En el marc de la càtedra s’impulsaran estudis, jornades de divulgació i conferències amb la participació d’investigadors estatals i internacionals. El mes d’octubre, ja està prevista la celebració de la primera Jornada Internacional sobre el Desig d’Avançar la Mort en Pacients amb Processos Avançats de Malaltia. En la signatura del conveni, hi han estat presents el rector de la UIC, el Dr. Pere Alavedra; el Sr. Jordi Viñas, conseller delegat d’Áltima, i el Sr. Josep Ventura, director general d’Áltima.

Comparteix

 

Contacte

Gabinet de Comunicació
Institut Català d'Oncologia
93 260 72 97
Correu electrònic
http://ico.gencat.cat 

BannerBannerBannerBannerBanner

Centres de l'ICO

ICO L'Hospitalet
Hospital Duran i Reynals
Granvia de L'Hospitalet 199-203
08908  L’Hospitalet de Llobregat
93 260 77 33

ICO Girona
Hospital Doctor Josep Trueta
AV. França s/n 17007 Girona
972 225 833

ICO Badalona
Hospital Germans Trias i Pujol
Ctra. del Canyet s/n
08916 Badalona
93 465 12 00