Núm. 73 - 8 de maig de 2013 Edicions anteriors Imprimir

ICO

Butlletí digital de l'Institut Català d'Oncologia

ISSN: 2339-6083

 

Pujar

@ ICO - Contacte - Info legal

Generalitat de Catalunya. Departament de Salut. Institut Català d'Oncologia.

Tornar Pàgina principal

Recerca

La prohibició de fumar als llocs públics no promou l’augment del consum en llars i cotxes

Ampliar imatge

Un estudi encapçalat Jose M. Martínez-Sánchez, de la Unitat de Control del Tabaquisme de l'Institut Català d'Oncologia (ICO), rebat la teoria que la prohibició de fumar en llocs públics augmenta el consum de tabac en cotxes i llars.

L'estudi, que s’acaba de publicar a la revista Tobacco Control, ha contrastat dades de l'Escala de Control de Tabac i de l'Eurobaròmetre Especial sobre Tabac.

L’Escala de Control del Tabac mesura de 0 a 100 el nivell d’implementació de les sis polítiques més efectives per al control del tabaquisme en els països europeus. Aquestes sis polítiques són: Augment de preu / prohibició del consum en espais públics / màxima informació per a la ciutadania / prohibició de la publicitat de tabac / etiquetes informatives als paquets / oferir tractament antitabàquic a la sanitat pública.

Per la seva banda, l'Eurobaròmetre Especial sobre Tabac analitza la permissivitat dels ciutadans pel que fa a fumar a les llars i els cotxes, en els 27 països de la Unió Europea.

Segons la hipòtesi de la indústria tabaquera i l’hostaleria, l’enduriment de la legislació antitabac promou una major permissivitat i un major consum en l’àmbit privat. L’estudi de l’ICO ha trobat, en canvi, que la prohibició de fumar en espais com els bars, restaurants o els llocs de treball, per exemple, no ha promogut aquesta accentuació de l’hàbit en es llars i els cotxes.

La necessitat de fer aquest estudi va sorgir arran de la ratificació del Conveni marc sobre el control del tabac - que va portar a diversos països europeus a implementar la prohibició de fumar a les zones de treball i a altres llocs públics - i els arguments en contra d'aquest conveni per part de la indústria tabaquera i el sector de l’hostaleria.

Aquests dos sectors van argumentar que la restricció del consum de tabac en els llocs públics desplaçaria el consum a l'àmbit privat, la qual cosa perjudicaria especialment els nens. Només un estudi nord-americà avala aquesta hipòtesi, mentre que altres no assenyalen cap mena de translació. Més aviat al contrari: les mesures generalitzades sobre el control de tabac i la prohibició de fumar en llocs públics pot ajudar a restringir voluntàriament el consum de tabac en cases i cotxes.

D’altra banda, l’estudi exposa que la proporció d’europeus que no permeten que es fumi dins de casa seva és d'un 61%. El percentatge més baix s'observa a Grècia, amb un 39%, i el més alt, a Finlàndia, amb un 95%. La proporció d'europeus que no permeten que es fumi dins del cotxe és del 52%.
 
El fum del tabac, un carcinògen
En conclusió, l'estudi de l'ICO confirma que la legislació antitabac als llocs de treball i zones públiques no té correlació amb un major consum en l'àmbit privat. La promoció de cases i cotxes lliures de fum segueix sent, però, una prioritat per a la salut pública, perquè els nens són els principals perjudicats pels efectes perniciosos del fum a casa i als cotxes.

El fum ambiental del tabac és un carcinògen reconegut per l’Agència Internacional de Recerca del Càncer de l’OMS que està present en concentracions especialment altes en els vehicles on es fuma. Així mateix, alguns estudis indiquen que fumar augmenta les distraccions i el risc de patir un accident en un 50%.

Comparteix

 

Contacte

Gabinet de Comunicació
Institut Català d'Oncologia
93 260 72 97
Correu electrònic
http://ico.gencat.cat

BannerBannerBannerBannerBanner

Centres de l'ICO

ICO L'Hospitalet
Hospital Duran i Reynals
Granvia de L'Hospitalet 199-203
08908  L’Hospitalet de Llobregat
93 260 77 33

ICO Girona
Hospital Doctor Josep Trueta
AV. França s/n 17007 Girona
972 225 833

ICO Badalona
Hospital Germans Trias i Pujol
Ctra. del Canyet s/n
08916 Badalona
93 465 12 00