Núm. 72 - 22 d'abril de 2013 Edicions anteriors Imprimir

ICO

Butlletí digital de l'Institut Català d'Oncologia

ISSN: 2339-6083

 

Pujar

@ ICO - Contacte - Info legal

Generalitat de Catalunya. Departament de Salut. Institut Català d'Oncologia.

Tornar Pàgina principal

Actualitat

Es crea la primera unitat per tractar pacients amb reaccions al·lèrgiques a la quimioteràpia

Ampliar imatge

El passat dilluns 15 d'abril el Departament de Salut va presentar la nova Unitat de Dessensibilització a Quimioteràpics i Anticossos Monoclonals. Es tracta d’una nova línia terapèutica que es desenvoluparà en el marc de l’aliança estratègica entre el Consorci Sanitari Integral i l’Institut Català d’Oncologia, adreçada a pacients que pateixen reaccions al·lèrgiques greus a alguns tractaments quimioteràpics.

Aquest projecte sorgeix del treball conjunt entre la Unitat d'Al·lèrgia a Medicaments de l'Hospital Sant Joan Despí Moisès Broggi i l'Institut Català d'Oncologia, amb la finalitat d'implantar els protocols desenvolupats pel Servei d'Immunologia i Al·lèrgia de l'Hospital Brigham and Women’s de Boston (que presta, al seu torn, aquest procediment a l'Institut Oncològic Dana Farber, Boston, MA.) amb l'esperança d'oferir als pacients amb al·lèrgia a tractaments quimioteràpics una major supervivència i qualitat de vida.

Tots el pacients que presentin reaccions al·lèrgiques a la quimioteràpia de primera línia seran candidats a aquesta nova tècnica immunològica. Els pacients que presentin reaccions que incloguin picor, urticària, dificultat respiratòria, nàusees, vòmits, diarrea o baixada de tensió arterial durant la infusió o fins a 24 hores després de la infusió seran avaluats per decidir si poden ser candidats a la dessensibilització si no tenen una altra medicina que sigui de primera línia de tractament. La unitat serà la primera de caràcter monogràfic a Catalunya i a Espanya, encara que altres hospitals fan dessensibilitzacions.

La presentació del projecte va anar a càrrec de Mariana Castells, pionera mundial d’aquesta tècnica i directora de la Unitat de Dessensibilització a Fàrmacs del Brigham and Women’s Hospital, a la Universitat de Harvard (Boston); d'Enric Martí Guadaño, cap del Servei d’Al·lergologia de l’Hospital Sant Joan Despí Moisès Broggi del Consorci Sanitari Integral, i del director científic de l’ICO, Josep Ramón Germà Lluch.

Sota el títol "Dessensibilització a quimioteràpics i anticossos monoclonals; un nou i eficaç ajut per combatre el càncer i altres malalties greus", la doctora Castells va explicar els seus quinze anys d’experiència a Harvard utilitzant aquesta tècnica i ha emfatitzat aquells aspectes relacionats amb la qualitat de vida dels pacients que ja ha tractat a Boston. Durant la conferència, la doctora Castells va exposar els beneficis que aquesta tècnica pot tenir sobre pacients que presenten reaccions al·lèrgiques greus a alguns tractaments.

S’han dessensibilitzat mes de dos mil pacients en els darrers quinze anys i tots han pogut continuar el tractament quimioteràpic sense cap problema, no hi ha hagut cap cas de mort i els pacients han entrat en remissió en els valors esperats. Una dada important es el fet, encara en fase de recerca, que l’esperança de vida dels pacients dessensibilitzats sembla millorar després de la dessensibilització.

Comparteix

 

Contacte

Gabinet de Comunicació
Institut Català d'Oncologia
93 260 72 97
Correu electrònic
http://ico.gencat.cat

BannerBannerBanner

Centres de l'ICO

ICO L'Hospitalet
Hospital Duran i Reynals
Granvia de L'Hospitalet 199-203
08908  L’Hospitalet de Llobregat
93 260 77 33

ICO Girona
Hospital Doctor Josep Trueta
AV. França s/n 17007 Girona
972 225 833

ICO Badalona
Hospital Germans Trias i Pujol
Ctra. del Canyet s/n
08916 Badalona
93 465 12 00