Núm. 69 - 30 de gener de 2013 Edicions anteriors Imprimir

ICO

Butlletí digital de l'Institut Català d'Oncologia

ISSN: 2339-6083

 

Pujar

@ ICO - Contacte - Info legal

Generalitat de Catalunya. Departament de Salut. Institut Català d'Oncologia.

Tornar Pàgina principal

Entrevista

“De l'ICO destaco l’alt nivell de responsabilitat de cadascú en les funcions que té assignades”

Ampliar imatge

Nascut a Cercs (Barcelona) fa 56 anys, casat i amb dos fills, Josep Pérez compta amb una dilatada trajectòria professional. Des que va començar a treballar, als 14 anys, en una gran empresa minera ha plogut molt. Graduat en arquitectura per la UPC, especialitzat en la gestió de projectes immobiliaris i la implantació d’infraestructures en el territori, professor de matemàtiques a l’Institut Politècnic de Granollers, gestor de promocions d’habitatge social a l’Incasol i actualment funcionari en excedència al Departament de Territori i Sostenibilitat, Josep és una persona versàtil i dinàmica. El passat 8 d’octubre es va incorporar a l’ICO com a cap de Serveis Generals i Infraestructures.

Sembla ser una persona que no para quiet, amb interessos múltiples...
Si comences a treballar als 14 anys, fet força normal en aquella època, ets una persona “de llarg recorregut” i amb possibilitats de conèixer sectors professionals diferents. Després de treballar a l’oficina tècnica de l’empresa minera vaig anar com a delineant projectista a una empresa de grues sobre camió. Durant una època compatibilitzava la docència amb un despatx professional d’enginyeria i arquitectura juntament amb altres socis. Després, en experimentar que la vocació pedagògica minvava, vaig poder ingressar en l’ Incasol de la Generalitat de Catalunya, desenvolupant funcions de management de promocions immobiliàries de caràcter social. També vaig assumir durant 4 anys el repte de portar la Regidoria d’Urbanisme en l’Ajuntament del Masnou, localitat on resideixo.

Intento distribuir el meu temps per formar-me i estar informat. I atendre la família, lògicament. M’agrada la música, llegir i passejar observant la natura.

Què li ha portat fins a l’ICO?
La conjuntura econòmica i, en particular, la crisi del sector immobiliari, em van fer reflexionar respecte el meu futur i van portar-me a cercar una possibilitat de canvi cap a altres sectors professionals més estables.
Així és com vaig posar peu a l’ ICO, aprofitant una informació que em va arribar en relació a una plaça que s’havia convocat, a la qual vaig acudir no sense alguns dubtes i  per a la qual vaig ser finalment seleccionat.

Quina és la seva primera impressió de l’ICO?
D’una banda l’excel·lent clima humà que hi ha a la casa, companys als quals ara aprofito per agrair la rebuda i acolliment que m’han ofert. Les especials característiques d’aquesta institució porten a que la gent sigui alhora molt sensible i molt forta per poder afrontar el dia a dia.

Què en destacaria?
Aprecio un alt nivell de responsabilitat de cadascú en les funcions que hi tenen assignades. És una institució, ja puc dir-ho, on val molt la pena treballar-hi, i en això també hi té molt a veure la filosofia que guia l’equip directiu en la seva gestió, promovent la participació de les persones en la presa de les decisions que s’escaiguin i oferint una relació de gran proximitat envers tot el personal. M’ha satisfet el grau de responsabilitat amb que el personal fa front a les difícils condicions laborals que ens venen imposades per l’actual crisi.

Quin és ara el seu repte?
Dintre les responsabilitats que atenyen a la meva àrea, les coses s’estaven fent bé. M’he proposat, però, projectar nous punts de vista amb uns objectius bàsics: incorporar als nostres serveis les exigències actuals en matèria mediambiental i de sostenibilitat i la gestió energètica eficient i, en seria una conseqüència lògica, aconseguir un estalvi en els costos energètics dels nostres edificis. També pretenc que els serveis que rebem de les empreses externes contractades incorporin valor afegit quant a l’exigència de millora permanent dels mateixos.

Per aquells que ho desconeguin, d’una manera resumida es pot dir que la nostra missió consisteix a procurar que les condicions de treball del personal assistencial i de gestió, en tot allò que té relació amb els edificis, les instal·lacions, les infraestructures i els serveis, siguin les millors possibles i es puguin desenvolupar sense interrupcions o interferències que puguin afectar la qualitat del servei prestat als nostres usuaris. I aquestes funcions les volem desenvolupar segons els criteris i objectius que abans he exposat.

Quines són les principals àrees dins dels Serveis Generals i Infraestructures  i quines tasques realitzen?
SSGGI està integrat per les unitats d’Enginyeria i obres, Manteniment i Hosteleria.

Enginyeria i obres té cura dels edificis i les seves instal·lacions, des d’una perspectiva de la seva actualització, manteniment i millora i legalització, proposant i executant els projectes que s’escaiguin. També gestiona els subministraments energètics de l’edifici. La seva visió és més a mitjà i llarg termini i amb un sentit estratègic.

Manteniment té la responsabilitat sobre el correcte funcionament de les instal·lacions de l’edifici (electricitat, aigua, gas, climatització, energia solar, gasos medicinals, ascensors, contraincendis, seguretat, etc) d’acord amb els plans de manteniment preventiu, normatiu i correctiu que s’aproven, i molt centrat en el dia a dia.

Hosteleria es responsabilitza de diverses àrees: catering (cuina i menjadors per a usuaris i treballadors), màquines de vending, rober i bugaderia, neteja dels edificis, aparells de TV, jardineria, residus i prevenció i tractaments antiplagues. És una unitat de competències àmplies i molta responsabilitat per la percepció tan directa que tots tenim de les seves actuacions.

Totes aquestes funcions les realitzem en l’Hospital Duran i Reynals, però també ens correspon donar el suport i l’assessorament que se’ns demani a les mateixes unitats en els centres ICO de Badalona i Girona.

Tenim assignada també la gestió dels aparcaments del recinte del DiR, la qual desenvolupem amb el suport dels serveis d’Economia i de Seguretat.

Destacaria alguna obra important que es faci properament a l’ICO?
Hem confeccionat ja el Pla d’Acció pel 2013, que resta condicionat, lògicament, a l’aprovació del Pressupost d’inversions. A banda del dia a dia, que ja ens ocupa bona part del nostre temps, per aquest any apostem per dues línies estratègiques molt importants: 1) l’eficiència energètica, amb un doble objectiu: l’ús racional de les energies i la disminució dels costos energètics de l’edifici, i 2) la gestió mediambiental responsable, amb incidència en l’aigua, les emissions, els residus i la introducció d’exigències mediambientals en la política de compres de productes i serveis. També volem emprendre un Pla de rehabilitació i modernització de l’edifici terapèutic i treballem per poder executar una nova farmàcia, objectiu molt ambiciós i estratègicament molt important. Com a accions més immediates, estem completant les obres per poder habilitar l’aparcament interior, i practicarem un pou d’extracció d’aigües per al reg dels nostres espais exteriors. Aquest any hem d’executar la rehabilitació de les cobertes de la planta 4a i treballarem també en el desenvolupament d’un projecte d’arxiu central ICO i en la remodelació d’espais de l’edifici principal. A Badalona, una vegada finalitzades les importants obres de remodelació de la planta 13a, la fita més important és la instal·lació d’un nou accelerador prevista per l’abril d’enguany. I a Girona, s’ha posat en funcionament l’ampliació de l’hospital de dia i treballem en una remodelació dels espais, amb ampliació dels que actualment ocupem, i també en la millora de la farmàcia. En els tres centres estem estudiant la millora de la gestió del rober i la possibilitat d’instal·lar màquines expenedores dels uniformes laborals. Crec que no ens avorrirem.

En un moment com l’actual, d’austeritat i contenció econòmica, com afecta la manca de recursos al seu servei?
L’austeritat, independentment de la conjuntura, és un valor que crec convé promoure quan es gestionen diners públics, i així ho practico dia a dia. Quant a la més que previsible contenció pressupostària, ens afectarà de igual manera que a la resta de serveis i empreses públiques. Això cal tractar-ho com un estímul més per a l’exigència de millora de la nostra gestió, de tal manera que no ens podrem equivocar en la fixació de les nostres prioritats. El més important és el manteniment dels serveis, amb el nivell de qualitat que ens ha caracteritzat. Més que amoïnar-nos per allò que no tindrem, cal treballar en obtenir una màxima rendibilitat del que se’ns posi a les nostres mans per a la seva gestió. El nostre esforç i intel·ligència i el treball honest al servei de la institució han de ser la nostra aportació a l’esforç solidari tan necessari per empènyer aquest país a tirar endavant.

Comparteix

 

Contacte

Gabinet de Comunicació
Institut Català d'Oncologia
93 260 72 97
Correu electrònic
http://ico.gencat.cat

BannerBannerBanner

Centres de l'ICO

ICO L'Hospitalet
Hospital Duran i Reynals
Granvia de L'Hospitalet 199-203
08908  L’Hospitalet de Llobregat
93 260 77 33

ICO Girona
Hospital Doctor Josep Trueta
AV. França s/n 17007 Girona
972 225 833

ICO Badalona
Hospital Germans Trias i Pujol
Ctra. del Canyet s/n
08916 Badalona
93 465 12 00