Núm. 69 - 30 de gener de 2013 Edicions anteriors Imprimir

ICO

Butlletí digital de l'Institut Català d'Oncologia

ISSN: 2339-6083

 

Pujar

@ ICO - Contacte - Info legal

Generalitat de Catalunya. Departament de Salut. Institut Català d'Oncologia.

Tornar Pàgina principal

Actualitat

Una tècnica pionera multiplica la supervivència en càncer de pulmó no operable

Ampliar imatge

La radioteràpia estereotàxica extracranial (SBRT), una tècnica de radioteràpia pionera,  aconsegueix més que duplicar la supervivència dels pacients amb càncer de pulmó no operable: mentre que la supervivència d’aquests tipus de malalts amb radioteràpia convencional és de prop del 30% als dos anys; els que se sotmeten a SBRT arriben al 80%.

Així es conclou d’un estudi de l’Institut Català d’Oncologia (ICO) que es va presentar la setmana passada a l’ICO L’Hospitalet. L’estudi, dut a terme al Servei d’Oncologia Radioteràpica del centre, ha estat dirigit per Ferran Guedea i amb els investigadors responsables Arturo Navarro i Maria del Mar Arnaiz, pioners en la implantació de la tècnica.

Càncer de pulmó no operable
El càncer de pulmó és un dels més freqüents, especialment en homes, i dels que generen més mortalitat.

El tractament convencional en estadis inicials consisteix en extreure el tumor mitjançant cirurgia i després aplicar, si cal, radioteràpia i/o quimioteràpia. En molts casos, però, per la localització del tumor o per les condicions basals del pacient, no es pot fer cirurgia. En aquestes ocasions se solia aplicar radioteràpia convencional per controlar el tumor. La supervivència utilitzant aquesta tècnica està al voltant del 30% als 2 anys.

La radioteràpia estereotàxica extracranial (SBRT) és un tècnica de màxima  precisió que permet aplicar elevades dosis de radiació en una zona molt ben delimitada sense irradiar teixit sa. Això és possible gràcies a la sincronització del tractament amb el moviment respiratori del pacient. Així es poden tractar pacients inoperables obtenint resultats comparables als de la cirurgia, amb una mínima toxicitat i sense ingrés hospitalari.

Després de tractar prop de vuitanta pacients a l’ICO L’Hospitalet, en els 43 primers els resultats mostren que la supervivència als dos anys es del 79’10%, més del doble que amb la radioteràpia convencional. El control local del tumor es del 96,4%, xifra molt alta, i que destaca entre tota la bibliografia mundial.

Aquests bon resultats han fet que l’ICO, dins de protocols especials, hagi iniciat el tractament amb SBRT també en  tumors en el  fetge, en metàstasis òssies, en metàstasis suprarenals i en tumors de pròstata, sempre amb el mateix principi de màxima precisió.

Un altre avantatge del tractament amb SBRT és que és més curt ja que consisteix en entre una i vuit sessions en un màxim de tres setmanes mentre que amb la radioteràpia convencional s’arriben a les sis o set setmanes de tractament.

Cap a una radioteràpia més precisa i segura
En els darrers anys, els esforços en l’àmbit de la radioteràpia s’han centrat en millorar la precisió i l’eficàcia dels tractaments. L’objectiu és administrar la màxima dosi de radiació al tumor sense afectar el teixit sa del voltant. Això permet tractar un ventall més ampli de tumors i fer-ho amb menys efectes secundaris.

Des del 2010 l’ICO disposa del True Beam, un dels acceleradors lineals més moderns del món. L’aparell va ser el segon de les seves característiques que es va instal·lar a Europa (l’altre està a Zurich), i el tercer del món, després del Memorial Sloan-Kettering Cancer Center de Nova York.

La Unitat Funcional de Pulmó
És una unitat funcional oncològica integrada per facultatius de l’HUB i l’ICO dedicada al maneig del càncer de pulmó. La coordinadora assistencial d’aquest dispositiu és la Susana Padrones, especialista del Servei de Pneumologia de l’HUB.

La Unitat realitza anualment l’estudi diagnòstic d’aproximadament 800 nous pacients amb sospita de càncer bronquial, dels quals se’n confirma al voltant d’un 70%. Aquesta tasca és desenvolupada per l’equip de Pneumologia.

En la majoria d’aquest casos, el diagnòstic i el corresponent estadiatge queda definitivament establert abans de 2 setmanes de la sospita inicial, de forma que el cas pot ser presentat al comitè terapèutic, en el qual participen els cirurgians toràcics, els oncòlegs mèdics i els oncòlegs radioteràpics i les infermeres referents gestores de cas que decideix de forma integrada quin és el millor tractament per a cada pacient.

L’ICO, centre de referència
L’ICO és un centre de referència en l’àmbit de l’oncologia radioteràpica. Ha estat pioner a Espanya en l’aplicació de la radioteràpia d’intensitat modulada (IMRT) i la radioteràpia guiada per la imatge (IGRT), i va presentar la radioteràpia estereotàxica extracranial l’any 2008. L’ICO es va convertir així en el primer centre sanitari públic espanyol en incorporar aquesta tècnica.

A més, l’ICO és la institució de l’Estat que:

• Tracta més pacients amb radioteràpia: més de 5.000 tractaments de radioteràpia convencional (2.551 a l’Hospitalet, 1.193 a Girona i 1.473 a Badalona) i 793 de braquiteràpia el 2011.

• Disposa de més aparells: l’ICO compta amb la major concentració d’acceleradors lineals: 5 a l’ICO l’Hospitalet, 3 a l’ICO Girona (més un altre en projecte) i 3 a l’ICO Badalona. 

Comparteix

 

Contacte

Gabinet de Comunicació
Institut Català d'Oncologia
93 260 72 97
Correu electrònic
http://ico.gencat.cat

BannerBannerBanner

Centres de l'ICO

ICO L'Hospitalet
Hospital Duran i Reynals
Granvia de L'Hospitalet 199-203
08908  L’Hospitalet de Llobregat
93 260 77 33

ICO Girona
Hospital Doctor Josep Trueta
AV. França s/n 17007 Girona
972 225 833

ICO Badalona
Hospital Germans Trias i Pujol
Ctra. del Canyet s/n
08916 Badalona
93 465 12 00