Núm. 69 - 30 de gener de 2013 Edicions anteriors Imprimir

ICO

Butlletí digital de l'Institut Català d'Oncologia

ISSN: 2339-6083

 

Pujar

@ ICO - Contacte - Info legal

Generalitat de Catalunya. Departament de Salut. Institut Català d'Oncologia.

Tornar Pàgina principal

Recerca

L’1,6% de la població catalana que acut a la medicina convencional necessitaria cures pal·liatives

Un estudi acabat de publicar a la revista científica The British Medical Journal Supportive Palliative Care,certifica que un 1,6% de la població a Catalunya que es troba als serveis de salut o socials ipateix malalties i condicions cròniques, requereix atencionspal·liatives orientades a la millora de la qualitat de vida.

Es tracta del primer estudi que descriu les necessitats poblacionals de persones amb malalties cròniques avançades.

Aquest estudi, encapçalat pel Dr. Xavier Gómez-Batiste, director del Programa Qualy de l'ICO i de la Càtedra de Cures Pal·liatives ICO/UVic, explica el programa NECPAL (NECessitats PAL·liatives) que desenvolupa una eina per identificar pacients amb necessitats de cures pal·liatives, així com els resultats de la seva implantació a tres centres de salut primària d’Osona. L’estudi també descriu l’inici de la implementació del NECPAL a Catalunya.

Fins ara, les cures pal·liatives han estat focalitzades en els malalts de càncer, en fases molt avançades de l’evolució, i en els serveis específics de cures pal·liatives, però el sistema de salut detecta que hi ha un alt percentatge de la població que tenen malalties cròniques en fase avançada, amb un pronòstic de vida limitat, i que es troben atesos en els serveis de salut convencionals i als serveis socials. Cada metge de capçalera n’atén una mitjana de 24, i el 30-45% dels llits hospitalaris i el 30-60% dels residencials estan ocupats per persones amb malalties cròniques avançades. Fins i tot s’estima que un 25% dels pacients que estan actualment en  Unitats de Crítics són persones amb aquest tipus de patologies.

Tenint en compte que aquests malalts pateixen múltiples símptomes i dependència, i consumiran, durant els seus últims sis mesos de vida, el  70% dels recursos sanitaris, la detecció precoç es fa especialment necessària, tant per millorar la qualitat de vida del malalt com per a adequar l’ús de  recursos.

El Programa NECPAL
El programa NECPAL és un test que ajuda els professionals de salut a identificar els malalts crònics en fase avançada. La percepció dels professionals, combinada amb altres variables, com per exemple, la fragilitat, si el malalt té pluripatologies, el nombre d’ingressos en els últims mesos, etc, permet identificar  aquelles persones que necessiten atencions pal·liatives.

El Programa NECPAL ha estat aplicat a Osona, sobre una mostra representativa de 40.000 pacients dels CAP de Santa Eugènia de Berga, Roda de Ter i Vic-Sud, que representa un terç de la població de la comarca. El test permet detectar que hi ha un 2,06% de pacients amb malalties cròniques avançades, i que en un 1,6% dels casos, son identificats pels professionals. El perfil d’aquest malalt és d’una mitjana de 82 anys d’edat, amb fragilitat severa produïda per pluripatologies i/o demència, amb una proporció càncer/no càncer de 1/8, i que viu al seu domicili o en residència. Extrapolant  aquest percentatge a Catalunya, donaria que hi ha actualment unes 120.000 persones amb malalties cròniques avançades no detectades com a tals.

A partir d’aquests resultats s’ha engegat des del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya un Programa Sistemàtic  d’Identificació  Precoç i Millora d’Atenció a les Persones, que ha començat a  aplicar-se a Osona, el Gironès i a la zona Baix Llobregat-Delta litoral. El programa, a més de facilitar la detecció, també dóna les directrius  als professionals de la salut sobre com s’ha de procedir, és a dir, ajuda a identificar les necessitats del pacient, a identificar els seus valors i preferències en un testament vital, i a començar un procés de planificació de decisions avançades que gestioni el procés de la malaltia.

La Càtedra de Cures Pal·liatives UVic/ICO
La Càtedra de  Cures Pal·liatives UVic/ICO té com a missió generar i difondre coneixement sobre l'atenció integral pal·liativa, i transferir a la pràctica assistencial el coneixement per a la millora de la qualitat d'atenció a les persones amb malalties avançades, desenvolupant aspectes d'innovació conceptual i metodològica, amb perspectiva poblacional, comunitària i de salut pública.

És una iniciativa de l'Institut Català d'Oncologia (ICO) i de la Universitat de Vic (UVic), i una branca del Centre Qualy / Centre col·laborador de l'OMS per a programes públics de cures pal·liatives. 

Comparteix

 

Contacte

Gabinet de Comunicació
Institut Català d'Oncologia
93 260 72 97
Correu electrònic
http://ico.gencat.cat

BannerBannerBanner

Centres de l'ICO

ICO L'Hospitalet
Hospital Duran i Reynals
Granvia de L'Hospitalet 199-203
08908  L’Hospitalet de Llobregat
93 260 77 33

ICO Girona
Hospital Doctor Josep Trueta
AV. França s/n 17007 Girona
972 225 833

ICO Badalona
Hospital Germans Trias i Pujol
Ctra. del Canyet s/n
08916 Badalona
93 465 12 00