Núm. 69 - 30 de gener de 2013 Edicions anteriors Imprimir

ICO

Butlletí digital de l'Institut Català d'Oncologia

ISSN: 2339-6083

 

Pujar

@ ICO - Contacte - Info legal

Generalitat de Catalunya. Departament de Salut. Institut Català d'Oncologia.

Tornar Pàgina principal

Actualitat

Nou circuit de detecció precoç de càncer de còlon i recte a L’Hospitalet de Llobregat

Ampliar imatge

El passat mes de novembre es va iniciar la sisena ronda del Programa de cribratge de càncer colorectal, que impulsa l’ICO, a L’Hospitalet de Llobregat. 

En aquesta ronda es continua utilitzant els test de detecció de sang oculta en femta quantitatiu immunològic, que tan bons resultats ha donat, i s’estableix un nou circuit en el qual les farmàcies prenen un paper important d’agents de salut, sense deixar de banda l’estreta col·laboració amb l’atenció primària. L'Hospitalet de Llobregat va ser el primer municipi de tot l’estat espanyol on es va implementar aquest sistema de prevenció fa gairebé 13 anys.

Un programa pioner
El Programa pilot de detecció precoç de càncer de còlon i recte, una iniciativa pionera de l’ICO, es realitza cada dos anys.

Els ciutadans que poden participar – homes i dones entre 50 i 69 anys - reben a casa una carta d’invitació i els llistats de les farmàcies col·laboradores. Per obtenir el material, és imprescindible que portin la carta a qualsevol farmàcia col·laboradora. Els farmacèutics facilitaran tot el necessari un cop comprovades les dades personals.

Una vegada recollida la mostra s’haurà de retornar a qualsevol farmàcia que col·labora amb el Programa (no cal que sigui la mateixa on es va recollir) i en uns dies es comunicarà el resultat per carta. En el cas que es detecti sang en la mostra de femta, es recomanarà realitzar una colonoscòpia per tal de descartar cap lesió.

Els beneficis de la prevenció
El càncer colorectal és el més freqüent a Catalunya si es tenen en compte ambdós sexes. Pot estar present durant anys sense signes o símptomes. No obstant això, és un dels càncers que més es beneficia de la prevenció primària (portar una vida saludable) i secundària (proves de cribratge).

La majoria d’aquests tumors s’evitarien portant una vida saludable: alimentació rica en fruita i verdura, reducció del consum de greixos i de carn vermella, exercici físic de manera regular, no fumar i evitar el consum de begudes alcohòliques. Quan els càncers es diagnostiquen en estadis inicials, tenen un millor pronòstic amb una millor resposta al tractament.

A través de la prova de sang oculta en femta (prova de cribratge) podem detectar el càncer, així com les lesions precanceroses els anomenats adenomes, que en un futur poden arribar a ser un càncer.

Resultats obtinguts
El 94% de les persones que han participat els últims 13 anys al Programa han tingut un resultat negatiu al test de cribratge, és a dir que no s’ha detectat sang en la mostra de femta. A 2.033 persones se’ls ha realitzat una colonoscòpia sent la lesió més freqüentment diagnosticada l’adenoma avançat, lesió que en un futur podria haver evolucionat a càncer.

A 149 persones s’ha detectat un càncer, el 60% dels quals han estat diagnosticats en estadis inicials (I o II).

La participació global en la última ronda ha estat del 36%; en alguna àrea s’ha assolit participacions superiors al 44%. Malgrat no tenir una participació elevada, destaca que totes les ABS (Àrees Bàsiques de Salut) han tingut un increment significatiu des de l’inici fins a l’actualitat. Cal destacar també que en tots aquests anys sempre han participat més les dones que els homes i les persones d’entre 60 i 69 anys.

Des de l’atenció primària, es fa un reforç del missatge de la importància de la prevenció i per tant de participar en el programa, i es resolen els dubtes que l’usuari pugui tenir del procés de cribratge.

Farmàcies col·laboradores
Les farmàcies col·laboradores amb el Programa tenen distintius visibles. Com sempre posem a disposició dels usuaris el telèfon i mail del programa per a qualsevol consulta que ens vulguin fer: 93 260 79 59 / prevenciocolon@iconcologia.net
 

 

Comparteix

 

Contacte

Gabinet de Comunicació
Institut Català d'Oncologia
93 260 72 97
Correu electrònic
http://ico.gencat.cat

BannerBannerBanner

Centres de l'ICO

ICO L'Hospitalet
Hospital Duran i Reynals
Granvia de L'Hospitalet 199-203
08908  L’Hospitalet de Llobregat
93 260 77 33

ICO Girona
Hospital Doctor Josep Trueta
AV. França s/n 17007 Girona
972 225 833

ICO Badalona
Hospital Germans Trias i Pujol
Ctra. del Canyet s/n
08916 Badalona
93 465 12 00