Núm. 67 - 20 de desembre de 2012 Edicions anteriors Imprimir

ICO

Butlletí digital de l'Institut Català d'Oncologia

ISSN: 2339-6083

 

Pujar

@ ICO - Contacte - Info legal

Generalitat de Catalunya. Departament de Salut. Institut Català d'Oncologia.

Tornar Pàgina principal

Recerca

La causa de les leucèmies infantils continua sent majoritàriament desconeguda

Ampliar imatge

Des de fa anys s’ha intentat establir una relació directa entre l’aparició de la leucèmia infantil i els factors mediambientals.

Un estudi recent, “Childhood leukaemia and environmental factors”(nr 2012/33), sobre possibles factors causants de la malaltia, realitzat pel Consell Superior de Salut de Bèlgica i Holanda, i revisat per Silvia de Sanjosé, responsable de la Unitat d'Infeccions i Càncer de l'Institut Català d'Oncologia, i Rafael Marcos Gragera, de l’ICO Girona, ha donat com resultat una evidència limitada de la incidència d’aquests factors en l’aparició de la leucèmia infantil.

Com a conseqüència d’això, són limitades també les possibilitats d’aplicar mesures protectores. És altament probable que la majoria de casos de leucèmia infantil no es puguin prevenir i segurament no serà possible trobar una explicació concloent.
 
El paper dels factors ambientals
L'última dècada del segle XX va ser testimoni d’un increment de la leucèmia infantil, la qual cosa va donar lloc a estudiar el paper que juga l’exposició a certs factors mediambientals en l’aparició de la malaltia. Malgrat que actualment aquesta tendència sembla haver revertit, la qüestió causa-efecte ha inspirat l’estudi que s’acaba de publicar.

Fins a aquests moments únicament s’ha comprovat una relació directa entre la radiació ionitzant i la leucèmia infantil. A excepció de la radiació emesa pel gas noble radó és impossible reduir l’exposició a radiacions naturals. No obstant això, sí que es pot i s’ha de reduir l’exposició a radiacions produïdes per l’home.

Una altra relació considerada “probable” és l’exposició a benzè, una relació de causa-efecte possible són pares fumadors i l’exposició a pesticides i altres productes químics, com els bifenils policlorats. Aquests descobriments justifiquen la necessitat de seguir reduint l’exposició a aquests factors, sobretot en nens i dones embarassades.

Mesures protectores
Així mateix, es consideren probables dos factors protectors: la lactància i el contacte amb altres nens en guarderies i altres llocs.
En relació a altres factors mediambientals objecte de l'estudi, com els camps electromagnètics produïts per línies d'alta tensió, no s'han pogut establir relacions fiables pel que fa a l'aparició de la leucèmia infantil. Com a màxim, l'estudi pot incidir a reforçar mesures de protecció que ajudin a limitar qualsevol risc contra la salut.

Ja que el nombre de pacients per país és massa reduït per establir relacions concloents entre els factors mediambientals i la leucèmia infantil, és necessari emprendre un major nombre d'estudis internacionals, sobretot per investigar les conseqüències d'una exposició a factors específics, particularment a pesticides i ultrasons habituals.

 

Comparteix

 

Contacte

Gabinet de Comunicació
Institut Català d'Oncologia
93 260 72 97
Correu electrònic
www.iconcologia.net

BannerBannerBanner

Centres de l'ICO

ICO L'Hospitalet
Hospital Duran i Reynals
GranVia de L'Hospitalet 199-203
08908  L’Hospitalet de Llobregat
93 260 77 33

ICO Girona
Hospital Doctor Josep Trueta
AV. França s/n 17007 Girona
972 225 833

ICO Badalona
Hospital Germans Trias i Pujol
Ctra. del Canyet s/n
08916 Badalona
93 465 12 00