Núm. 59 - 12 de juny de 2012 Edicions anteriors Imprimir

ICO

Butlletí digital de l'Institut Català d'Oncologia

ISSN: 2339-6083

 

Pujar

@ ICO - Contacte - Info legal

Generalitat de Catalunya. Departament de Salut. Institut Català d'Oncologia.

Tornar Pàgina principal

Actualitat

Es presenta la nova càtedra de Cures Pal·liatives de la Universitat de Vic i l'ICO

Ampliar imatge

Dimarts 29 de maig es va fer la presentació oficial de la nova Càtedra de Cures Pal·liatives de la Universitat de Vic i l'ICO

A l'acte, que es va fer a Vic, hi van assistir prop de 130 persones, i va comptar amb la presència, entre d'altres, del conseller de salut, Boi Ruiz, l'alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal, el rector de la Universitat de Vic, Jordi Montaña, el president de l'ICO, Josep Maria Vilà, i la directora general, Candela Calle.

Difondre coneixement sobre l'atenció integral pal·liativa
La nova Càtedra de Cures Pal·liatives es constitueix per generar i difondre coneixement sobre l’atenció integral pal·liativa i transferir-lo tant a la pràctica assistencial com a les organitzacions que s’ocupen de vetllar per la millora de la qualitat de l’atenció a les persones amb malalties avançades. Entre aquestes organitzacions s’hi compten els serveis social i els de salut amb perspectiva poblacional, comunitària i de salut pública.
 
La Càtedra es basarà en diverses experiències, entre elles la d’Osona, sobre models d’atenció, per tal de desenvolupar aspectes d’innovació conceptual i metodològica que permetin que es constitueixi com a centre de referència de l’OMS, tant a nivell nacional com internacional, en quant a coneixements sobre l’atenció integral a persones amb malalties cròniques avançades. L’objectiu final de la Càtedra serà promoure la qualitat de l’atenció pal·liativa per a tothom que la necessiti i en tots els àmbits del sistema sanitari i social.
 
Aquest espai del coneixement, amb valors centrats en la millora de l’atenció integral a persones en situació de vulnerabilitat i amb malaltia avançada, es proposa treballar de manera interdisciplinar i en cooperació amb organismes externs estratègics per tal d’esdevenir un exemple de cooperació pública-privada.
 
La Càtedra de Cures Pal·liatives és una iniciativa conjunta de l’Institut Català d’Oncologia i la Universitat de Vic. El Departament de Salut hi participarà amb projectes relacionats amb el Programa per a la prevenció i atenció a la cronicitat i el Pla director sociosanitari. També compta amb el partenariat de l’Atenció Primària de Osona, l’Hospital de la Santa Creu de Vic / Consorci Hospitalari de Vic, i SARQuavitae.
    
Activitats docents, de recerca aplicada i d’innovació i transferència de coneixement que desenvolupa la Càtedra:
 
--Docència en el Màster universitari d’Atenció i Cures Pal·liatives ICO/Universitat de Vic i en formació continuada.

--Recerca aplicada relacionada amb els aspectes assistencials, ètics i organitzatius de l’atenció pal·liativa, a través de projectes competitius i de la direcció de tesis doctorals.

--Innovació i transferència de coneixement mitjançant el suport i consultoria a organitzacions i institucions sanitàries i socials per al disseny, implementació i avaluació de programes i serveis de millora de l’atenció pal·liativa.
 
Centres i altres organismes externs amb qui mantindrà relació:

--Altres centres OMS: Oxford (docència clínica), Wisconsin (accesibilitat a opioids), King’s Fund (acadèmic), i Kerala / Índia (programes per a països en vies desenvolupament).

--Universitats de San Diego, Stanford, Edinburgh, Queensland, King’s Fund.

--Organitzacions com la Societat Catalano-balear de Cures Pal·liatives i Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària

--Altres organitzacions: European Association for Palliative Care, International Association for Hospice and Palliative Care (Houston, Texas), Institute of Palliative Medicine (California).
 
Xavier Gómez-Batiste
Xavier Gómez-Batiste Alentorn és doctor en Medicina per la Universitat de Barcelona, especialitzat en Medicina Interna i Oncologia. És director de l’Observatori ‘Qualy’ Fi de Vida i del Directori de Serveis de Cures Pal·liatives de Catalunya de l’Institut Català d’Oncologia.

Entre altres càrrecs, és director del consell assessor del Programa per a la Prevenció i Atenció de Malalties Cròniques de la Generalitat de Catalunya; i director científic del Programa per a l’atenció integral a pacients amb malalties avançades i els seus familiars, de l’Obra Social “la Caixa”. 

També ha estat director del Master en Cures Pal·liatives de la UB. Ha publicat més de 70 articles científics, tres llibres sobre cures pal·liatives i més de 25 articles internacionals amb factor impacte. És professor convidat a les universitats de San Diego i Stanford (Estats Units), St. Vicent i Queensland (Austràlia) i d’Edimburg (Regne Unit).

Ha intervingut en més de 45 països per donar suport a programes públics.

Comparteix

 

Contacte

Gabinet de Comunicació
Institut Català d'Oncologia
93 260 72 97
Correu electrònic
www.iconcologia.net

BannerBannerBanner

Centres de l'ICO

ICO L'Hospitalet
Hospital Duran i Reynals
Granvia de L'Hospitalet 199-203
08908  L’Hospitalet de Llobregat
93 260 77 33

ICO Girona
Hospital Doctor Josep Trueta
AV. França s/n 17007 Girona
972 225 833

ICO Badalona
Hospital Germans Trias i Pujol
Ctra. del Canyet s/n
08916 Badalona
93 465 12 00