Núm. 58 - 23 de maig de 2012 Edicions anteriors Imprimir

ICO

Butlletí digital de l'Institut Català d'Oncologia

ISSN: 2339-6083

 

Pujar

@ ICO - Contacte - Info legal

Generalitat de Catalunya. Departament de Salut. Institut Català d'Oncologia.

Tornar Pàgina principal

Actualitat

L’OMS referma l’ICO com a centre col·laborador en cures pal·liatives

Ampliar imatge

A principis de 2008, l’OMS va designar l’ICO centre col·laborador en cures pal·liatives. La col·laboració es va establir per quatre anys i ara s’ha prorrogat per quatre anys més. L’OMS compta amb quatre centres col·laboradors en diferents aspectes de les cures pal·liatives (a Londres, Wisconsin, Oxford i Kerala), però cap en  l’àmbit de programes públics.

Quatre àrees de treball
La tasca que ha vingut realitzant l’ICO amb la OMS en els darrers quatre anys, i que continuarà com a mínim quatre anys més, se centra principalment en:

-Oferir suport i assessorament als països que volen implantar programes públics de cures pal·liatives; especialment en els països menys desenvolupats d’Europa i d’Amèrica Llatina.

-Estudiar, dissenyar i avaluar les polítiques en matèria de cures pal·liatives a Europa. La finalitat és identificar necessitats, elaborar plans estratègics i establir prioritats per aconseguir la màxima eficiència en l’ús dels recursos.

-Col·laborar amb altres programes de cures pal·liatives espanyols i amb el Sistema Nacional de Salut per oferir suport als països menys desenvolupats.

-Generar evidència i coneixement: Col·laborar en l’edició de guies, recursos i eines de treball, i oferir suport per a l’avaluació d’altres programes de cures pal·liatives.

Per què l’ICO?
L’ICO, que disposa de Servei de Cures Pal·liatives des de la seva creació l’any 1995, també ha tingut i té un paper fonamental en el disseny i el desenvolupament del programa català de cures pal·liatives que impulsa el Departament de Salut.

L’any 1990 es va iniciar a Catalunya el Programa Demostratiu de Cures Pal·liatives de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), fruit de la col·laboració entre el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i la Unitat de Càncer de l’OMS. El català va ser el primer programa públic de cures pal·liatives d’arreu del món dissenyat amb criteris de cobertura, equitat i qualitat i amb la clara finalitat d’incorporar-les, de forma sistemàtica, en el Sistema Nacional de Salut. És, a més, l’únic programa que disposa de resultats sobre el seu funcionament (cobertura, eficàcia, eficiència i satisfacció).

Actualment, Qualy, el programa de l’ICO per a la promoció de la qualitat en l’atenció pal·liativa, està desenvolupant, amb el Pla de Salut i el Programa d’Atenció a la Cronicitat del Departament de Salut, la proposta del Model d’Atenció Pal·liativa de Catalunya, adreçat a la identificació i millora de l’atenció pal·liativa de persones amb malalties cròniques avançades. També duu a terme el Programa per a l’atenció integral de persones amb malalties avançades i llurs famílies de la Fundació La Caixa, amb l’objectiu de millorar l’atenció psicosocial i espiritual de pacients i famílies.

Comparteix

 

Contacte

Gabinet de Comunicació
Institut Català d'Oncologia
93 260 72 97
Correu electrònic
www.iconcologia.net

BannerBannerBannerBannerBannerBanner

Centres de l'ICO

ICO L'Hospitalet
Hospital Duran i Reynals
Granvia de L'Hospitalet 199-203
08908  L’Hospitalet de Llobregat
93 260 77 33

ICO Girona
Hospital Doctor Josep Trueta
AV. França s/n 17007 Girona
972 225 833

ICO Badalona
Hospital Germans Trias i Pujol
Ctra. del Canyet s/n
08916 Badalona
93 465 12 00