Núm. 52 - 11 de gener de 2012 Edicions anteriors Imprimir

ICO

Butlletí digital de l'Institut Català d'Oncologia

ISSN: 2339-6083

 

Pujar

@ ICO - Contacte - Info legal

Generalitat de Catalunya. Departament de Salut. Institut Català d'Oncologia.

Tornar Pàgina principal

Actualitat

El Consell Europeu de Recerca concedeix 1'5 milions d’euros a un projecte de l'ICO

Ampliar imatge

El projecte finançat, denominat Stromalign, se centra en l’estudi de l'estroma tumoral com a possible factor fonamental en la malignització després de les teràpies anti-angiogèniques.

El Consell Europeu de Recerca (ERC, en anglès) ha concedit un dels ajuts Starting Grant a l’excel·lència científica a Oriol Casanovas, investigador de l’ICO-IDIBELL pel projecte ‘Mechanisms and Targeting Stromal Contribution to Tumor Invasion and Metastasis’.

L’ajut és d’1’5 milions d’euros per a cinc anys. És la primera vegada que l’ICO rep un ajut del Consell Europeu de Recerca.

L’estroma tumoral al punt de mira
Els tumors creen nous vasos sanguinis per obtenir nutrients; és el que es coneix com angiogènesi. La inhibició d’aquest mecanisme ha demostrat ser una teràpia d’èxit en diversos tipus de tumors. No obstant això, en alguns casos el tumor es fa resistent als tractaments limitant el benefici clínic. En models amb ratolins, s’ha vist que els efectes antitumorals significatius dels antiangiogènics estan contrarestats per un increment en la agressivitat del tumor i una malignització global de la malaltia.

El projecte finançat, denominat Stromalign, se centra en l’estudi de l'estroma tumoral com a possible factor fonamental en la malignització després de les teràpies anti-angiogèniques. El projecte proposa trobar dianes específiques dirigides a impedir aquesta malignització que evitin la resistència als tractaments. També es vol que es puguin aplicar a diversos tipus de tumors.

El projecte s’iniciarà amb l’estudi de models animals. Posteriorment s’espera validar els resultats en mostres clíniques per, en última instància, intentar beneficiar a tots els pacients que actualment es tracten amb fàrmacs antiangiogènics.

Les ajudes a la recerca de l’ERC
Es concedeixen per a un màxim de cinc anys i s'ofereixen en qualsevol disciplina científica a investigadors que desenvolupin la seva recerca en una institució pública o privada amb base a Europa. Són uns dels ajuts més competitius que existeixen a Europa, financen projectes de recerca pioners en les fronteres del coneixement,  i n’hi ha dues modalitats: les ERC Starting Grants, que pretenen donar suport a prometedors investigadors principals que estan a punt d'establir o de consolidar un grup de recerca propi i d'iniciar una carrera investigadora independent a Europa, i les ERC Advanced Grants, que tenen l'objectiu de donar suport a investigadors senior ja consolidats.

Comparteix

 

Contacte

Gabinet de Comunicació
Institut Català d'Oncologia
93 260 72 97
Correu electrònic
www.iconcologia.net

BannerBannerBanner

Centres de l'ICO

ICO L'Hospitalet
Hospital Duran i Reynals
Granvia de L'Hospitalet 199-203
08908  L’Hospitalet de Llobregat
93 260 77 33

ICO Girona
Hospital Doctor Josep Trueta
AV. França s/n 17007 Girona
972 225 833

ICO Badalona
Hospital Germans Trias i Pujol
Ctra. del Canyet s/n
08916 Badalona
93 465 12 00