Núm. 51 - 21 de desembre de 2011 Edicions anteriors Imprimir

ICO

Butlletí digital de l'Institut Català d'Oncologia

ISSN: 2339-6083

 

Pujar

@ ICO - Contacte - Info legal

Generalitat de Catalunya. Departament de Salut. Institut Català d'Oncologia.

Tornar Pàgina principal

Actualitat

L’ICO Hospitalet, candidat al màxim reconeixement de la Xarxa Internacional d’Hospitals Sense Fum

Ampliar imatge

De moment només un centre de l’Estat, la Fundació Althaia, de Manresa, disposa d’aquesta distinció.

El passat 10 i 11 de desembre l’ICO Hospitalet va acollir la reunió d’11 experts internacionals que van deliverar quins centres poden aspirar a la categoria Or, la màxima acreditació en la lluita contra el tabac que pot obtenir un hospital. Finalment van quedar sis finalistes, i la decisió final es farà publica durant la Conferència d’Hospitals Promotors de Salut (HPH) a Taipei (Taiwan) a l’abril del 2012.

La Xarxa Internacional estableix diverses categories en funció de la implicació de les institucions en tenir hospitals lliures de fum i en promoure polítiques actives de prevenció del consum de tabac.

Aquestes categories són membre, bronze, argent i or. Per obtenir aquesta darrera, la més exigent, cal acomplir tots els requeriments del Codi Europeu i els seus 10 estàndards en almenys un 90%. Cal que el recinte sigui completament lliure de fum i que presenti bona senyalització dels espais exteriors.

També és necessari que existeixin els programes per deixar de fumar per a personal i pacients i cal realitzar enquestes sobre el consum de tabac als professionals sanitaris cada 2 anys, i que aquestes mostrin una tendència a la disminució en la prevalença del consum del tabac.

L’ICO Hospitalet, camí de la categoria Or
El nomenament de l’ICO Hospitalet com a candidat per assolir el màxim nivell d’acreditació d’acord amb el model ENSH es basa en els bons resultats obtinguts des dels inicis -el 1997- fins els dos últims processos d'acreditació en el qual ha obtingut la certificació argent.

A l'última acreditació, realitzada el novembre 2011, s’ha demostrat una alta implementació del self-audit amb l’obtenció global de 161 punts (d’un màxim de 168) i s’ha provat mitjançant indicadors objectius el bon compliment dels 10 estàndards de l’ENSH que configuren el self-audit.

Entre d’altres, l’ICO Hospitalet ha aconseguit:

1) Disminuir la prevalença del consum de tabac entre el personal treballador amb una reducció de 14,4 punts percentuals del 1997 (44,0%)  al 2009 (29,6%).

2) Assolir un excepcional compliment dels espais sense fum gràcies a la bona senyalització dels espais interiors i exteriors, evidenciant bons nivells de fum ambiental del tabac a través de les mesures pertinents i pocs signes de consum (com burilles, persones fumant o olor a tabac) al recinte.

3) Implementar amb eficàcia programes per deixar de fumar dirigits a treballadors i pacients fumadors. Només durant el període 2009-2011 l’ICO ha atès 151 treballadors i 123 pacients fumadors que volien deixar de fumar.

4) Oferir formació interna als treballadors en consell breu, per aconseguir la participació activa del personal sanitari i unificar els missatges de recomanació per deixar de fumar.

També cal destacar que l'ICO Hospitalet va ser el primer hospital català en adoptar el model “Hospital sense Fum” proposat per la Xarxa Internacional.

Gràcies als bons resultats obtinguts durat la primera fase de desenvolupament del projecte (1997-2002) aquesta iniciativa es va expandir a la resta dels hospitals catalans creant el que avui és l’estructura de la Xarxa Catalana d’Hospitals sense Fum (XCHsF) amb un total de 68 hospitals membres.

Comparteix

 

Contacte

Departament de Comunicació
Institut Català d'Oncologia
93 260 72 97
Correu electrònic
www.iconcologia.net

BannerBannerBannerBannerBannerBanner

Centres de l'ICO

ICO L'Hospitalet
Hospital Duran i Reynals
Gran Via de L'Hospitalet 199-203
08907  L’Hospitalet de Llobregat
93 260 77 33

ICO Girona
Hospital Doctor Josep Trueta
AV. França s/n 17007 Girona
972 225 833

ICO Badalona
Hospital Germans Trias i Pujol
Ctra. del Canyet s/n
08916 Badalona
93 465 12 00