Núm. 50 - 29 de novembre de 2011 Edicions anteriors Imprimir

ICO

Butlletí digital de l'Institut Català d'Oncologia

ISSN: 2339-6083

 

Pujar

@ ICO - Contacte - Info legal

Generalitat de Catalunya. Departament de Salut. Institut Català d'Oncologia.

Tornar Pàgina principal

Actualitat

L'ICO participa en el primer acord de risc compartit de l'Estat

Ampliar imatge

El Departament de Salut, l'Institut Català d'Oncologia (ICO) i AstraZeneca estan desenvolupant, de forma pionera a l’Estat espanyol, un programa pilot d’acord de risc compartit per donar accés als pacients catalans a un nou medicament.
 
Es tracta d’un fàrmac que ja ha estat aprovat i que està indicat per a un tipus molt específic de càncer de pulmó, i que ha demostrat una millora significativa en el tractament d’aquesta malaltia en comparació amb els tractaments disponibles fins al moment. La novetat rau en el fet que a partir d’aquest acord es realitza una medició individualitzada dels resultats gestionant de manera més eficient els recursos disponibles.
 
El programa pilot té una durada d’un any; i en funció del resultat obtingut, seguint l’exemple d’altres països europeus, es preveu estendre progressivament aquesta fórmula d’accés a nous fàrmacs a partir de 2012.
 
Què és un acord de risc compartit?
Fa anys que els sistemes nacionals de salut d’Europa treballen en fórmules per garantir que els nous medicaments, que acostumen a tenir un cost elevat, aportin beneficis significatius respecte dels ja existents. Aquest és l’objectiu, per exemple, dels estudis de cost-efectivitat. En aquest context se situen també els acords de risc compartit.
 
Els acords de risc compartit són programes d’accés a la innovació terapèutica que han de ser utilitzats en casos molt concrets, i que busquen assolir de manera equilibrada el millor accés dels pacients a teràpies innovadores, la sostenibilitat del sistema i la compensació a la innovació.
 
Els acords de risc compartit: de la relació client–proveïdor al partenariat publicoprivat
La indústria farmacèutica i els serveis públics de salut tenen una relació de client-proveïdor on la indústria aporta nous medicaments i l’administració sanitària hi dóna accés i els finança a través de la compra. Amb aquesta nova fórmula –els acords de risc compartit– la indústria farmacèutica i els serveis sanitaris públics s’associen per acordar la millora clínica que es pot esperar del fàrmac en qüestió, i el procés de medició d’aquesta millora. 
 
Estímul per a la recerca i el desenvolupament de nous fàrmacs
Amb aquest acord previ, es podrà identificar clarament, a través d’un monitoratge personalitzat, quin tipus de pacients són susceptibles de beneficiar-se del nou medicament i assolir uns millors resultats en la pràctica clínica diària. Tanmateix, aquesta informació resultarà útil per a futures investigacions en el desenvolupament dels nous tractaments.
 
Prioritzar resultats en salut
El CatSalut vol orientar la política farmacèutica cap a l’avaluació dels resultats en salut, és a dir, avançar en el coneixement del perfil real d’efectivitat i seguretat del medicament en el context de la pràctica clínica habitual en el sistema sanitari públic. Per tant, es tracta d’orientar la gestió clínica donant solucions diagnosticoterapèutiques innovadores als pacients basant-se en els resultats clínics obtinguts.
 
Tots els nous medicaments s’incorporaran al sistema públic d’aquesta manera a partir d’ara?
No tots. Aquest tipus de programes d’accés deurien ser utilitzats en casos molt concrets, dirigits principalment a patologies greus i habitualment de baixa incidència on el patró de resposta és molt variable. És fàcil identificar el grup de pacients que es poden beneficiar del tractament i existeix la possibilitat de monitorar de forma individualitzada el pacient.
 
Per què es fa el programa pilot amb el càncer de pulmó?
El càncer de pulmó es troba entre les patologies més sensibles, essent el tipus de càncer amb major mortalitat.
 
El programa pilot es fa amb gefitinib (comercialitzat a Espanya com Iressa), un tractament oral indicat en pacients amb càncer de pulmó no microcític amb mutació del gen EGFR. En aquests pacients, gefitinib ha demostrat una eficàcia i tolerabilitat significativament superior en comparació amb els tractament disponibles fins ara.
 
La prova pilot es durà a terme en pacients de l’Institut Català d’Oncologia (ICO), que té un alt desenvolupament de protocols i de guies de pràctica clínica, i això permet el registre i el seguiment adequats del tractament del pacient i de la seva avaluació.
 
Innovar en política del medicament
Aquest primer acord forma part d'un conveni marc entre el Departament de Salut i la biofarmacèutica AstraZeneca, que té com a objectiu desenvolupar mecanismes innovadors en l’abordatge i la gestió clínica de determinades patologies.
 
Aquesta nova forma de col·laboració publicoprivada permet optimitzar els resultats en salut dels medicaments, de forma compatible amb la màxima eficàcia en la utilització dels recursos públics que han de garantir la sostenibilitat del sistema sanitari.
 
Aquest conveni s’emmarca en la política de millora contínua de la qualitat assistencial, i ajuda a generar el coneixement necessari per facilitar la presa de decisions tal i com es persegueix amb la creació del futur Observatori de Salut de Catalunya.

Comparteix

 

Contacte

Gabinet de Comunicació
Institut Català d'Oncologia
93 260 72 97
Correu electrònic
www.iconcologia.net

BannerBannerBanner

Centres de l'ICO

ICO L'Hospitalet
Hospital Duran i Reynals
Granvia de L'Hospitalet 199-203
08908  L’Hospitalet de Llobregat
93 260 77 33

ICO Girona
Hospital Doctor Josep Trueta
AV. França s/n 17007 Girona
972 225 833

ICO Badalona
Hospital Germans Trias i Pujol
Ctra. del Canyet s/n
08916 Badalona
93 465 12 00