Núm. 50 - 29 de novembre de 2011 Edicions anteriors Imprimir

ICO

Butlletí digital de l'Institut Català d'Oncologia

ISSN: 2339-6083

 

Pujar

@ ICO - Contacte - Info legal

Generalitat de Catalunya. Departament de Salut. Institut Català d'Oncologia.

Tornar Pàgina principal

Entrevista

“M’ha sorprès molt gratament la cultura de la qualitat que he trobat aquí"

Ampliar imatge

Nascuda a Barcelona, Clara Pujol està casada, té 3 fills i viu a Premià de Mar. És llicenciada en Medicina per la Universitat de Barcelona i Màster en Gestió Hospitalària per Esade i en Economia de la Salut i Salut Pública per la Universitat Pompeu Fabra. Des del passat 2 de novembre és la nova directora de l’ICO Badalona, en substitució de Ferran Garcia, qui ha passat a ser el gerent del Consorci Sanitari de l’Anoia.

Què et va dur a estudiar medicina? Hi havia tradició familiar?
Dels sis germans que som, el gran va estudiar medicina, i dues germanes més infermeria. També tenia un oncle metge; així que, efectivament, a la família hi havia certa tradició, eren freqüents les converses sobre temes mèdics. La meva primera idea era fer psiquiatria, però finalment em vaig especialitzar en medicina preventiva i salut pública.

Què et va fer canviar de decisió?
De seguida em vaig adonar de la importància de la medicina preventiva i em va interessar la part més social de la professió. Vaig pensar ser metge rural i, de fet, vaig passar un any en un petit poble de Mallorca. Al final, però, em vaig acabar decantant per la gestió, que realment m’apassiona.

Abans, però, també vas passar un any a Nicaragua, a la selva.
Va ser l’any 1979, just quan començava el govern dels sandinistes. Va ser un època molt intensa i molt enriquidora. En tornar aquí vaig començar a treballar a l’Ajuntament de Cornellà, impulsant polítiques de salut pública, on vaig ser-hi 6 anys. En aquest període vaig tenir clar que em volia dedicar a la gestió i em vaig començar a formar en aquest àmbit.

I des de llavors portes més de 20 anys dedicats a la gestió.
Sí. He estat gerent de gestió de la recerca d’atenció primària. Entre d’altres, vam posar en marxa el 1995 la Fundació Jordi Gol i Gurina, amb l’objectiu de potenciar  i organitzar la recerca en l’àmbit de l’Atenció Primària a Catalunya. També he estat gerent d’Atenció Primària de Costa de Ponent i de l’Hospital de Viladecans,  a l’ICS

Per què t’interessa la gestió?
La gestió permet millorar les condicions tant dels pacients com dels professionals. El metge que fa assistència pren decisions per  intentar millorar l’estat dels seus pacients. Els gestors intentem millorar les organitzacions  i els serveis: recursos, circuits, processos, espais... de manera que també acabin redundant en una millora per malalts i treballadors. La gestió, a més, possibilita el contacte amb molts professionals molt qualificats, la qual cosa suposa un aprenentatge continu. Ara, per exemple, estic aprenent moltíssim sobre càncer.

Què coneixies de l’ICO abans d’incorporar-t’hi?
L’ICO m’era força familiar ja que quan  vaig ser gerent d’Atenció Primària de Costa de Ponent teníem les oficines a l’Hospital Duran i Reynals, seu de l’ICO. D’altra banda, l’Hospital de Viladecans, on com deia vaig ser gerent, és un dels centres de la xarxa d’atenció oncològica. La meva impressió era que l’ICO era una institució excel·lent, moderna i molt orientada al pacient; cosa que ara se m’ha confirmat.

Ara portes 3 setmanes al càrrec. Com ha anat la incorporació? Has vist diferències significatives entre l’ICO i els altres llocs on havies estat?
La incorporació ha anat molt bé, m’he sentit molt acollida tant pel comitè directiu com pels treballadors del centre. M’ha sorprès molt gratament que hi ha una cultura de la qualitat molt arrelada. Tot està orientat a la qualitat i la millora continua. Tothom sap de processos, circuits, avaluacions, ISO.. això, malauradament, no passa a tot arreu.

Destacaries alguna cosa més d’aquests primers dies?
També he detectat aquesta gran orientació al pacient que abans comentava. Tots els professionals -zeladors, personal d’infermeria, metges...-  tenen molt clar amb quin tipus de malalts es treballa i que el pacient és la prioritat. I he vist una gran implicació amb la institució. Això es pot constatar amb l’esforç que s’ha fet aquest any 2011 per adaptar-se a la complexa situació econòmica en què es troba tot el país.

Quines seran les teves prioritats a l’ICO Badalona?
Una és continuar potenciant la gestió clínica, donar suport als clínics perquè puguin prendre decisions més acurades. Una altra prioritat és reforçar el treball en xarxa amb els altres dispositius de l’entorn com els hospitals d’aguts i sòciosanitaris però sobretot amb l’atenció primària. A primària, hi ha molt bons professionals que haurien de tenir un paper més rellevant en l’atenció als malalts oncològics, com per exemple, en el seguiment dels pacients donats d’alta de l’ICO. Crec que aquí queda molt terreny per recórrer.

Per començar, però, hi ha el trasllat de part de l’ICO Badalona...
Sí, he arribat en el moment en què estem a punt d’estrenar unes noves dependències a la planta tercera de l’Hospital Germans Trias i Pujol. Esperem que al gener ens hi puguem instal·lar. Hi ha d’anar hospital de dia i les consultes externes i estem convençuts que suposaran una millorar tant per als pacients com per als familiars.

Comparteix

 

Contacte

Gabinet de Comunicació
Institut Català d'Oncologia
93 260 72 97
Correu electrònic
www.iconcologia.net

BannerBannerBanner

Centres de l'ICO

ICO L'Hospitalet
Hospital Duran i Reynals
Granvia de L'Hospitalet 199-203
08908  L’Hospitalet de Llobregat
93 260 77 33

ICO Girona
Hospital Doctor Josep Trueta
AV. França s/n 17007 Girona
972 225 833

ICO Badalona
Hospital Germans Trias i Pujol
Ctra. del Canyet s/n
08916 Badalona
93 465 12 00