Núm. 49 - 8 de novembre de 2011 Edicions anteriors Imprimir

ICO

Butlletí digital de l'Institut Català d'Oncologia

ISSN: 2339-6083

 

Pujar

@ ICO - Contacte - Info legal

Generalitat de Catalunya. Departament de Salut. Institut Català d'Oncologia.

Tornar Pàgina principal

Actualitat

L’ICO lidera la recerca hospitalària d'excel·lència

Ampliar imatge

L’Institut Català d’Oncologia és el centre hospitalari de l’estat espanyol que fa una recerca de més excel·lència. Així es desprèn del darrer SCImago Institutions Ranking World Report 2011 que s’ha publicat recentment. El 37’6% de tots els treballs publicats per l’ICO formen part del 10% de treballs més citats en el seu àmbit científic arreu del món.

Aquest informe, que està disponible al web http://www.scimagoir.com/,  ha analitzat la recerca que fan més de 3.000 institucions d’arreu del món.

Com es mesura l’excel·lència?
El SCImago Institutions Ranking World Report 2011 és una de les classificacions més exhaustives de les institucions que fan recerca arreu del món.

L'informe del 2011 cobreix la recerca feta entre el 2005 i el 2009 i inclou les institucions (hospitals, universitats, centres de recerca....) que l’any 2009 havien publicat com a mínim 100 documents científics de qualsevol tipus (articles, comentaris breus...). La informació ha estat extreta de la base de dades especialitzada Scopus.

Índex normalitzat (NI): un dels indicadors de l’informe és l’índex normalitzat, és a dir, la relació entre l’impacte mitjà d’una institució científica amb l’impacte mitjà  mundial de les publicacions de la mateixa disciplina científica. Un NI de 0’8 vol dir que la institució és citada un 20% per sota de la mitjana mundial en el seu àmbit, i un NI de 1,3 vol dir que la institució rep un 30% més de cites que la mitjana del seu àmbit. En el cas de l’ICO, l’NI és de 2’7, el que el situa en el segon lloc d’Espanya, per darrere de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya.

Taxa d'excel·lència: És la capacitat de les institucions de produir articles de primer nivell en el seu àmbit. En concret, s’analitza quin percentatge de tots els articles que publica una institució estan en el grup del 10% d’articles més citats del seu camp científic arreu del món. El nombre de vegades que un article és citat en altres treballs n'indica la influència en el seu àmbit científic.

En el cas de l’ICO, el 37’6% de tots els treballs publicats formen part del 10% de treballs més citats en el seu àmbit científic arreu del món. Això fa que l’ICO sigui el centre hospitalari d’Espanya amb una major taxa d’excel·lència.

A Espanya, el centre amb major taxa d’excel·lència és el Centro Nacional de Investigaciones Oncológicas (CNIO) amb un 46,1%, seguit per l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ), amb un 45,1%, el Centre de Regulació Genòmica, amb un 38,2% i l’ICO, amb el 37,6%.

Publicacions en revistes de referència
Segons les dades del SCImago Institutions Ranking World Report 2011, en el període 2005-2009, l’ICO va publicar 953 articles científics; més de la meitat dels quals es van fer en col·laboració amb instituts d’altres països.

L’informe també mostra que més del 70% dels articles es van publicar en les revistes més influents, en concret en les revistes incloses en el primer quartil (el primer 25%) de revistes més destacades en el seu àmbit.

La recerca a l’ICO
L’Institut Català d’Oncologia és un institut públic i monogràfic sobre càncer, amb un enfocament integral de la malaltia que aplega la prevenció, l’assistència, la recerca i la formació especialitzada. Està constituït per 3 centres assistencials principals ubicats a l’Hospitalet, Girona i Badalona, que treballen conjuntament amb hospitals universitaris de l’ICS (Hospital de Bellvitge, Hospital Dr. Josep Trueta i Hospital Germans Trias i Pujol).

La recerca s’articula a traves de tres fundacions de recerca: l’IDIBELL, a l’Hospitalet de Llobregat, l’IDIBGi, a Girona, i la FGTiP, a Badalona. El passat 2010 l’ICO va publicar més de 300 articles amb un factor d’impacte total de 1840 i un factor d’impacte mitjà de 5,79.

A l’ICO es fa recerca en tot allò que té a veure amb el càncer, des d’entendre perquè es produeix la malaltia fins a trobar nous i més eficaços tractaments. També es fa recerca en els camps de la prevenció, la infermeria, la psicooncologia i el treball social. La recerca s’articula en 3 grans àrees:

• Recerca epidemiològica: estudis poblacionals sobre els factors que augmenten o disminueixen el risc de patir un càncer.

• Recerca translacional: estudis per entendre els mecanismes que utilitza el càncer per sobreviure i buscar noves maneres de combatre’l, sempre amb l’objectiu de traslladar els avenços al tractament del malalt.

• Recerca clínica: assaigs clínics de nous fàrmacs contra el càncer.

Línies de recerca de referència
La recerca de l’Institut Català d’Oncologia és de referència en diferents àmbits:

Recerca epidemiològica

Virus i càncer: Científics de l’ICO porten tres dècades estudiant el VPH i el càncer de coll d’úter i el seu treball ha estat fonamental per establir l’associació entre el càncer i el virus. Així mateix, l’ICO ha participat activament en el disseny i avaluació de les vacunes per prevenir-lo: és l’únic centre espanyol que participa en els assaigs clínics avançats de les dues vacunes existents: una tetravalent, contra les variants del VPH 6 / 11 / 16 i 18, i una altra bivalent, contra els VPH 16 i 18.

Dieta i càncer: L’ICO coordina a Espanya el conjunt EPIC (European Prospective Investigation on Cancer), un estudi en 500.000 europeus que té com objectiu entendre millor la relació entre la dieta i l’estil de vida i el risc de desenvolupar un càncer. El grup de l’ICO coordina els estudis de càncer gàstric dins d’aquest conjunt, analitzant la contribució genètica i la seva interacció amb d’altres factors, com la infecció per H. Pylori.

Prevenció: Es fa recerca en l’impacte de les diferents mesures que es poden prendre per prevenir o detectar precoçment un tumor, com ara els programes de detecció precoç del càncer o les polítiques contra el tabaquisme.

Recerca translacional

Farmacogenòmica del càncer de pulmó: Es treballa fa anys en la classificació molecular del càncer de pulmó utilitzant-ne les característiques genètiques per individualitzar el tractament. L’ICO ha estat pioner en la identificació del rol de les mutacions EGFR en l’adenocarcinoma de pulmó i la resposta al tractament amb inhibidors de les tirosinakinases. Va ser el primer centre espanyol que realitza aquesta determinació molecular per identificar quins malalts són candidats a rebre aquesta medicació.

Viroteràpia: L’objectiu d’aquest grup és crear nous agents terapèutics basats en la modificació selectiva de virus oncolítics que, en infectar la cèl·lula tumoral, la destrueixen. Aquests nous virus es desenvolupen en col·laboració amb empreses de biotecnologia. Actualment es porten a terme els estudis inicials en malalts.

Angiogènesi: Es treballa per conèixer la base molecular de la vasculatura dels tumors, avalua la utilitat clínica dels marcadors moleculars com a predictors de resposta dels nous tractaments angiogènics, i estudia els mecanismes de resistència a aquests tractaments i la seva associació amb l’agressivitat del tumor.

Models murins ortotòpics: S’implanten tumors d’origen humà a l’òrgan equivalent dels ratolins. Per exemple, un tumor germinal testicular s’implanta en el testicle d’un ratolí. Aquests models són essencials per a estudiar l'evolució tumoral in vivo alhora que permeten assajar noves teràpies

Alteracions metabòliques i càncer de mama: Se centra en aspectes del metabolisme i la seva relació amb el càncer de mama. Estudien les possibilitats de nous tractaments a partir d’identificar de quina manera el creixement de les cèl·lules tumorals de mama depèn de l’activació de l’enzim FAS (Fatty Acid Synthase).

Càncer hereditari: S’identifiquen nous gens implicats en la predisposició hereditària al càncer, es desenvolupen noves estratègies per personalitzar el seguiment dels malalts i s’avalua l’impacte emocional del consell genètic.
Radiobiologia aplicada i radioteràpia experimental: Estudia entre d’altres, la qualitat de vida en el tractament del càncer de pròstata; així com la interacció entre la radioteràpia i els fàrmacs antitumorals.

Recerca clínica

Assaigs clínics: L’ICO porta a terme assaigs clínics per avaluar nous fàrmacs de fase I-IV. Compta amb més de 400 assaigs actius i en seguiment.

Cures d’infermeria: L’ICO promou la investigació entre els professionals d’infermeria com a eina per validar i millorar les cures infermeres al pacient oncològic i al seu entorn.

Cures pal·liatives: S’estudia l’eficàcia de sistemes organitzatius en l’àmbit assistencial i de gestió i planificació. Una altra gran àrea és la investigació clínica, que es desenvolupa als serveis de Cures Pal·liatives. Els seus objectius preferents són l’avaluació de la pràctica assistencial, l’anàlisi de resultats d’intervencions (tractament del dolor, opioides, control de símptomes) i assajos clínics de nous fàrmacs per al control de símptomes.

Comparteix

 

Contacte

Gabinet de Comunicació
Institut Català d'Oncologia
93 260 72 97
Correu electrònic
www.iconcologia.net

BannerBannerBannerBannerBannerBanner

Centres de l'ICO

ICO L'Hospitalet
Hospital Duran i Reynals
Granvia de L'Hospitalet 199-203
08908  L’Hospitalet de Llobregat
93 260 77 33

ICO Girona
Hospital Doctor Josep Trueta
AV. França s/n 17007 Girona
972 225 833

ICO Badalona
Hospital Germans Trias i Pujol
Ctra. del Canyet s/n
08916 Badalona
93 465 12 00