Núm. 48 - 26 d'octubre de 2011 Edicions anteriors Imprimir

ICO

Butlletí digital de l'Institut Català d'Oncologia

ISSN: 2339-6083

 

Pujar

@ ICO - Contacte - Info legal

Generalitat de Catalunya. Departament de Salut. Institut Català d'Oncologia.

Tornar Pàgina principal

Recerca

Les cèl·lules tumorals de còlon que fan metàstasi al fetge es tornen més agressives

Ampliar imatge

El càncer és un microecosistema on coexisteixen diferents tipus cel·lulars: cèl·lules inflamatòries, cèl·lules dels vasos sanguinis, fibroblasts, i per suposat cèl·lules cancerígenes. 

El balanç i les interaccions entre aquestes poblacions (microambient) pot determinar el destí del tumor. Ara bé, en alguns tumors, anomenats desmoplàstics, el tipus principal és el fibroblast, que representa fins a un 80-90% del total de cèl·lules.

El microambient (anomenat estroma) té un paper dual en el control del desenvolupament normal o maligne de les cèl·lules: per una banda impedeix el creixement de proliferació anormal (neoplàsia) en els teixits normals mentre que per l’altra pot potenciar el creixement i la invasió tumoral en la progressió del càncer.

A les metàstasis hepàtiques de carcinomes colorectals, determinats factors alliberats pels fibroblasts del fetge indueixen la mort de les cèl·lules tumorals. Les cèl·lules tumorals que s’adapten canvien el seu comportament, aturen la seva proliferació i canvien la seva morfologia, trets que afavoreixen la migració, la invasivitat i la seva capacitat de diferenciar-se.

Un microambient hostil
L’objectiu de l’estudi és comparar la influència del microambient  en tres situacions on es troba una cèl·lula maligna: en un teixit colorectal sa, en un tumor colorectal primari i en un tumor colorectal que ha fet metàstasi al fetge.

En el tumor primari, els fibroblasts del còlon augmenten la proliferació de les cèl·lules malignes i les protegeixen de la mort cel·lular programada (apoptosi). En canvi, en la situació de metàstasi al fetge, les cèl·lules tumorals es troben en un ambient hostil de fibroblasts hepàtics, no només disminueix la seva proliferació, sinó que moltes moren. Les cèl·lules que aconsegueixen adaptar-se a aquest ambient canvien el seu comportament i la seva morfologia per afavorir l’invasivitat. Aquestes cèl·lules tumorals adaptades són més agressives.

Segons David Garcia Molleví, coordinador de l’estudi, aquest descobriment pot ser útil a la pràctica clínica ja què “seria important, conèixer el factor o els factors estromals que indueixen la mort de les cèl·lules tumorals, per acotar i controlar aquest mecanisme amb la finalitat d’obtenir un profit terapèutic”.

Referència de l’article
Mireia Berdiel-Acer, Monika Bohem, Adriana López-Doriga, August Vidal, Ramon Salazar, Maria Martínez-Iniesta, Cristina Santos, Xavier Sanjuan, Alberto Villanueva and David G. Molleví. Hepatic Carcinoma-associated fibroblasts promote an adaptative response in colorectal cancer cells that inhibit proliferation and apoptosis. Neoplasia.

Comparteix

 

Contacte

Gabinet de Comunicació
Institut Català d'Oncologia
93 260 72 97
Correu electrònic
www.iconcologia.net

BannerBannerBanner

Centres de l'ICO

ICO L'Hospitalet
Hospital Duran i Reynals
Granvia de L'Hospitalet 199-203
08908  L’Hospitalet de Llobregat
93 260 77 33

ICO Girona
Hospital Doctor Josep Trueta
AV. França s/n 17007 Girona
972 225 833

ICO Badalona
Hospital Germans Trias i Pujol
Ctra. del Canyet s/n
08916 Badalona
93 465 12 00