Núm. 48 - 26 d'octubre de 2011 Edicions anteriors Imprimir

ICO

Butlletí digital de l'Institut Català d'Oncologia

ISSN: 2339-6083

 

Pujar

@ ICO - Contacte - Info legal

Generalitat de Catalunya. Departament de Salut. Institut Català d'Oncologia.

Tornar Pàgina principal

Actes i congressos

El 75% de dones amb càncer de mama conserven el pit

Ampliar imatge

Tres de cada quatre dones amb un tumor al pit poden beneficiar-se de cirurgia conservadora i, per tant, mantenir la mama. D’altra banda, en el grup de pacients en què s’ha de practicar una mastectomia, és a dir, extreure tot el pit, a més del 80% se’ls practica una reconstrucció immediata. Això fa que menys del 10% de les pacients es vegin sense pit en algun moment.

Aquestes són algunes de les dades que van fer públiques la Unitat Funcional de Càncer de Mama de l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Institut Català d’Oncologia, amb motiu del Dia Internacional Contra el Càncer de Mama. Aquesta és la Unitat més antiga de l’Estat i la que té un major volum de pacients de Catalunya.

El model de les Unitats funcionals d’Atenció Oncològica
A principis de 1990 va començar a funcionar la Unitat Funcional de Càncer de Mama.

Les Unitats funcionals són un tipus d’organització que permet l’abordatge integral de la pacient. Diversos especialistes treballen en un espai físic comú i prenen una decisió conjunta sobre la manera de procedir. Aquest abordatge multidisciplinar i la immediatesa permeten escurçar els intervals diagnòstics i terapèutics i millorar els resultats clínics. Segons diferents estudis, el tractament en unitats multidisciplinars porta a unes millors taxes de curació i menys toxicitat del tractament.

La Unitat Funcional de Càncer de Mama de l’Hospital Universitari de Bellvitge i de l’ICO està integrada per 24 membres: ginecòlegs, cirurgians plàstics, radiòlegs, anatomo-patòlegs, oncòlegs mèdics, oncòlegs radioteràpics, infermeres, psico-oncòlegs i personal d’administració. Tots ells estan especialitats en la patologia mamària.

Des de la seva creació ha tractat unes 6.500 dones. Realitza 1.000 primeres visites anuals, de les quals es confirma un càncer en unes 460 i té unes 5.500 pacients en seguiment.

Més supervivència i qualitat de vida
Aquest abordatge multidisciplinar ofereix una major supervivència i qualitat de vida:

• Més del 80% dels pacients sobreviu als deu anys: Aquests resultats són equiparables als d’Estats Units i els països europeus més avançats.

• En el 75% dels casos s’evita la mastectomia radical.

• Percentatge molt elevat de reconstrucció mamària immediata: en aquelles dones que malauradament no es pot evitar l’amputació del pit se’ls reconstrueix la mama en la mateixa intervenció –exceptuant en casos concrets en què està contraindicat–-, ja sigui amb teixits propis del la pacient o amb pròtesi; per evitar així l’impacte psicològic de la mastectomia radical.

• En el 46% de pacients s’evita l’extirpació dels ganglis (buidament ganglionar) gràcies a la tècnica del gangli sentinella. Així evita la principal seqüela del càncer de mama: el limfedema. El limfedema provoca que el braç més proper als ganglis extirpats s’infli i perdi funcionalitat.

• La adició de noves teràpies biològiques  permet doblar la taxa de curació definitiva en tumors agressius.

Recerca per millorar l’atenció
Una de les activitats de la Unitat Funcional de Càncer de Mama de l’HUB i l’ICO és la recerca. Així les pacients es poden beneficiar de l’aplicació de tractaments innovadors i experimentals. Des de la seva creació s’han realitzat més de deu assaigs clínics en càncer de mama, en el qual han participat més de 300 dones.

Algunes de línies d’investigació van encaminades a:

• Reduir la necessitat de quimioteràpia després d’una cirurgia potencialment curativa. Per aconseguir-ho s’han desenvolupat tests de perfils genètics per distingir millor quines pacients necessiten quimioteràpia i quines la poden evitar.

• Assajar nous medicaments que produeixen menys toxicitat cardíaca

• Desenvolupar nous agents biològics, que no tenen la toxicitat de la quimioteràpia clàssica i van dirigits a dianes moleculars específiques. Estan pensats per quan el càncer de mama reapareix en forma de metàstasi i la seva erradicació no sembla possible. L’objectiu és cronificar la malaltia prolongant el temps en què roman sota control.

El Càncer de mama a Catalunya
Segons les dades del Pla Director d’Oncologia, el càncer de mama és el més freqüent en les dones a Catalunya, amb uns 4.600 casos l’any, la qual cosa suposa quasi el 30% de tots els tumors en dones. També n’és la primera causa de mort per càncer, amb unes 1.000 defuncions l’any, el 18% de morts per càncer en dones.

Comparteix

 

Contacte

Gabinet de Comunicació
Institut Català d'Oncologia
93 260 72 97
Correu electrònic
www.iconcologia.net

BannerBannerBanner

Centres de l'ICO

ICO L'Hospitalet
Hospital Duran i Reynals
Granvia de L'Hospitalet 199-203
08908  L’Hospitalet de Llobregat
93 260 77 33

ICO Girona
Hospital Doctor Josep Trueta
AV. França s/n 17007 Girona
972 225 833

ICO Badalona
Hospital Germans Trias i Pujol
Ctra. del Canyet s/n
08916 Badalona
93 465 12 00