Núm. 46 - 29 de setembre de 2011 Edicions anteriors Imprimir

ICO

Butlletí digital de l'Institut Català d'Oncologia

ISSN: 2339-6083

 

Pujar

@ ICO - Contacte - Info legal

Generalitat de Catalunya. Departament de Salut. Institut Català d'Oncologia.

Tornar Pàgina principal

Recerca

L’ús del DIU redueix a la meitat el risc de càncer de coll d’úter

Ampliar imatge

És la conclusió de l’estudi epidemiològic més ampli fet fins a la data en el qual ha participat investigadors de l’ICO i l’IDIBELL.

Els resultats mostren que les dones que havien utilitzat un DIU reduïen a la meitat el risc de desenvolupar càncer cervical en comparació amb les que no l’havien fet servir mai. L’estudi s'ha publicat a la revista 'The Lancet Oncology'.

Aquests resultats són contraris a la creença popular que el DIU podria ser un factor de risc de càncer cervical. Els estudis anteriors sobre els possibles efectes del seu ús en el desenvolupament d’aquest càncer no havien mostrat resultats concloents.

Xavier Castellsagué, investigador del grup de Virus i Càncer de l’IDIBELL i del Programa de Recerca en Epidemiologia del Càncer de l’Institut Català d’Oncologia (ICO) i el seu equip van avaluar els efectes de l’ús del DIU en el risc d’infecció pel virus del papil·loma humà (VPH) i el risc de desenvolupar càncer de coll uterí o cervical. Per fer-ho van analitzar les dades de deu estudis de casos control de càncer cervical realitzats en vuit països, i setze estudis de prevalença del VPH en dones de quatre continents.

Els resultats es van ajustar tenint en compte factors de confusió com el nombre de citologies, el nombre de parelles sexuals o l’edat de la primera relació sexual entre d’altres.

Reducció del risc a la meitat
L’ús del DIU no va afectar el risc d’infecció per VPH però es va associar amb un risc significativament menor de càncer de coll uterí pels dos  tipus majoritaris de càncer cervical, reduint la probabilitat de desenvolupar carcinoma de cèl·lules escamoses en un 44% i l’adenocarcinoma o carcinoma adenoescamós en un 54%.

Curiosament, el temps d’ús del DIU no va alterar significativament el risc de càncer cervical. El risc es va reduir gairebé a la meitat en el primer any d’ús i l’efecte protector va continuar sent significatiu després de deu anys d’ús.

Els autors de l’estudi afirmen que “les associacions trobades a l’estudi suggereixen que l’ús del DIU no modifica la probabilitat de contreure una infecció per VPH (la causa del càncer cervical), però podria afectar, reduint-la, la probabilitat de progressió del VPH a càncer cervical”.

Entre les possibles explicacions per aquest efecte protector dels DIU, els autors assenyalen o bé que el procés d’inserció o de retirada del dispositiu destrueix les lesions precanceroses, o bé que el dispositiu indueix una inflamació crònica de la mucosa i una resposta immune de llarga duració, reduint així la probabilitat de progressió del VPH.

Referència de l’article
Castellsagué X.*, Díaz M.*, Vaccarella S., de Sanjosé S.*, Muñoz N., Herrero R., Franceschi S., Meijer C. and Bosch X*.Intrauterine device use, cervical human papillomavirus, and risk of cervical cancer: a pooled analysis of 26 epidemiological studies. The Lancet Oncology 2011 DOI:10.1016/S1470-2045(11)70223-6.

Qui som
L’ICO és un institut públic i monogràfic sobre càncer, amb un enfocament integral de la malaltia que aplega la prevenció, l’assistència, la recerca i la formació especialitzada. Està constituït per 3 centres ubicats a l’Hospitalet, Girona i Badalona i té establerta una xarxa de col·laboració amb 17 hospitals comarcals.

L’Institut d’investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) és un centre de recerca creat l’any 2004 participat per l’Hospital Universitari de Bellvitge de l’Institut Català de la Salut, l’Institut Català d’Oncologia, i la Universitat de Barcelona. L’IDIBELL està ubicat a l’Espai Biopol’H, de l’Hospitalet de Llobregat.

Comparteix

 

Contacte

Gabinet de Comunicació
Institut Català d'Oncologia
93 260 72 97
Correu electrònic
www.iconcologia.net

Centres de l'ICO

ICO L'Hospitalet
Hospital Duran i Reynals
Granvia de L'Hospitalet 199-203
08908  L’Hospitalet de Llobregat
93 260 77 33

ICO Girona
Hospital Doctor Josep Trueta
AV. França s/n 17007 Girona
972 225 833

ICO Badalona
Hospital Germans Trias i Pujol
Ctra. del Canyet s/n
08916 Badalona
93 465 12 00