Núm. 40 - 27 d'abril de 2011 Edicions anteriors Imprimir

ICO

Butlletí digital de l'Institut Català d'Oncologia

ISSN: 2339-6083

 

Pujar

@ ICO - Contacte - Info legal

Generalitat de Catalunya. Departament de Salut. Institut Català d'Oncologia.

Tornar Pàgina principal

Recerca

La quimioteràpia no ofereix beneficis en melanoma uveal metastàsic

Ampliar imatge

L’administració de quimioteràpia no millora el pronòstic ni la supervivència dels pacients amb melanoma uveal que ha fet metàstasi. Així ho conclou un estudi de l’ICO-IDIBELL que s’ha publicat a la revista Melanoma Research.
 
Un tumor poc freqüent
El melanoma uveal és un tumor maligne que s’origina als melanocits, les cèl·lules pigmentades que hi ha a la uvea i donen color a l’ull. La incidència és molt baixa, menys d’un cas per 100.000 habitants i any a Espanya, però és el tumor ocular primari més freqüent en humans. El tractament clàssic és l’enucleació, l’extracció de l’ull. Des de fa uns anys, a més, existeixen alternatives com el tractament amb protons, la radioteràpia d’intensitat modulada (IMRT), la fotocoagulació, la termoteràpia i la braquiteràpia.
 
Si es diagnostica a temps el pronòstic és bo. No obstant això, al voltant del 30% dels malalts desenvolupen mestàstasi a distància, generalment al fetge, i es consideren incurables. En aquest estudi, s’ha analitzat l’evolució de prop de 60 d’aquests pacients; la meitat dels quals van rebre quimioteràpia. El treball ha avaluat factors pronòstics clínics ja coneguts relacionats amb la malaltia, així com estat general del pacient i l’edat, entre d’altres. Les conclusions confirmen el que s’havia vist en estudis previs: la quimioteràpia no augmenta la supervivència.
 
Biologia molecular del tumor
En els darrers anys s’ha millorat el coneixement de la biologia molecular de la malaltia. Fins un 50% dels pacients tenen mutacions en el gen GNAQ i un 25%, a més, en el GNA11. D’altra banda, la proporció de tumors metastàsics amb una mutació al gen BAP1 és molt més elevada que en tumors que no fan metàstasi.  Aquest coneixement obre la porta a explorar noves vies com a potencials dianes terapèutiques. 

L’ICO iniciarà en breu el primer assaig clínic amb un fàrmac immunomodulador, que ja ha demostrat benefici en la supervivència de pacients amb melanoma cutani, però que no s’ha estudiat mai en melanoma uveal. La realització d’assaig en malalties poc prevalents com aquesta és molt dificil, ja que es requereixen molts recursos econòmics i no són d’interès per a la indústrica farmacèutica, centrada en patologies amb una major incidència.
 
L’ICO i l’HUB, centres de referència
A mitjans de 2008, el Ministeri de Sanitat va acreditar l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Institut Català d’Oncologia com a centres de referència en el tractament dels tumors intraoculars de l’adult, reconeixent que compleixen les condicions per rebre malalts d’altres comunitats autònomes per a la prestació d’assistència de qualitat i excel·lència en aquestes patologies. En el conjunt dels dos centres es visiten prop de la meitat de pacients de tot l’Estat i fins a l’actualitat, s’han tractat de melanoma uveal més de 500 pacients.

Comparteix

 

Contacte

Gabinet de Comunicació
Institut Català d'Oncologia
93 260 72 97
Correu electrònic
www.iconcologia.net

BannerBannerBanner

Centres de l'ICO

ICO L'Hospitalet
Hospital Duran i Reynals
Gran Via de L'Hospitalet 199-203
08908 L’Hospitalet de Llobregat
93 260 77 33

ICO Girona
Hospital Doctor Josep Trueta
AV. França s/n 17007 Girona
972 225 833

ICO Badalona
Hospital Germans Trias i Pujol
Ctra. del Canyet s/n
08916 Badalona
93 465 12 00