Núm. 38 - 24 de març de 2011 Edicions anteriors Imprimir

ICO

Butlletí digital de l'Institut Català d'Oncologia

ISSN: 2339-6083

 

Pujar

@ ICO - Contacte - Info legal

Generalitat de Catalunya. Departament de Salut. Institut Català d'Oncologia.

Tornar Pàgina principal

Recerca

Descriuen nous indicadors del risc de patir un càncer gàstric

Ampliar imatge

Un projecte coordinat per un equip d’investigadors de l’ICO-IDIBELL ha identificat nous factors que alerten d’un elevat risc de desenvolupar un càncer gàstric.

Les persones que tenen una infecció per una variant concreta de l’Helicobacter pylori i les que presenten una determinada lesió gàstrica preneoplàsica (precancerígena) tenen un risc molt més elevat de desenvolupar la malaltia que la resta.
 
Aquests resultats han de permetre desenvolupar una escala del risc, i fer un seguiment més estricte de les persones amb una major probabilitat de desenvolupar el càncer per diagnosticar-lo i tractar-lo en estadis precoços.

Els resultats són fruit d’un estudi prospectiu en una població d’alt risc d’Espanya i hi han participat patòlegs i gastroenteròlegs coordinats per la Unitat de Nutrició, Ambient i Càncer de l’ICO-IDIBELL. Les conclusions s’han publicat en dos treballs, un a International Journal of Cancer i l’altre a American Journal of Gastroenterology.

Un càncer de mal pronòstic
Els tumors gàstrics són la segona causa de mort per càncer arreu del món, amb més d’un milió de morts cada any. A l’estat espanyol, és el cinquè càncer més freqüent -8.200 casos nous l’any- i el quart que provoca més morts.

El procés d’aparició d’un càncer gàstric és força lent, pot durar més de vint anys. Sol iniciar-se amb una infecció per la bactèria Helicobacter pylori que produeix una lesió -una gastritis superficial- que amb el temps, pot evolucionar i esdevenir un càncer.

La infecció per H. pylori és molt freqüent en la població; però la immensa majoria d’infectats (més del 80%) l’eliminen sense problemes. En entre el 10 i el 15% la bactèria produeix una úlcera i només en l’1 o 2% dels casos s’esdevindrà un càncer gàstric. “Un dels reptes de la recerca és trobar marcadors que ens indiquin qui forma part d’aquest 1 o 2%”, explica Carlos Alberto González Svatetz, cap de la Unitat de Nutrició, Ambient i Càncer de l’ICO i responsable dels estudis.

El càncer gàstric és un tumor de mal pronòstic. No dóna símptomes en fases inicials, se sol diagnosticar en estadis avançats i no disposa d’un tractament gaire eficaç. Actualment, la supervivència als 5 anys no supera el 23%. Un diagnòstic precoç, quan la lesió encara no és maligna, per exemple, milloraria molt el pronòstic i la supervivència dels afectats.

Crear una escala de risc
Tot i la rellevància que té el càncer gàstric a nivell mundial, actualment no existeixen guies clíniques sobre com actuar quan arriba un pacient amb molèsties gàstriques i presenta una infecció per Helicobacter pylori i una lesió precursora de càncer gàstric. S’ha de fer visites i endoscòpies regularment? A quins pacients? Cada quan? Quines proves més se li han de fer?

“Estudis com aquests permeten fer una escala de risc i saber quines persones tenen més probabilitats de desenvolupar un càncer i, per tant, han de sotmetre’s a un control més exhaustiu”, conclou González Svatetz.

Indicadors per predir l’aparició del tumor
1) En el primer estudi, publicat a International Journal of Cancer, es fa fer un seguiment de més de 600 persones de l’Hospital de Soria que havien acudit al centre amb problemes digestius i als quals es va detectar la presència de l’H. pylori i una lesió gàstrica molt inicial. Després de fer una enquesta sobre hàbits de salut, se’n va fer un seguiment durant més de 12 anys.

Els investigadors han vist que els pacients que presentaven una lesió inicial denominada ‘metaplàsia intestinal de tipus incomplert’, tenen molt més risc de desenvolupar la malaltia, fins a 12 vegades més, que els que tenien un altre tipus de lesió.

2) El segon estudi, publicat a American Journal of Gastroenterology, ha analitzat diferents variants d’H. pylori, per determinar si algunes soques són més virulentes que d’altres. Es van analitzar dos genotips, el cagA i el vacA, en unes 300 persones amb problemes gàstrics. Els resultats indiquen que aquells infectats amb l’H. pylori cagA positiu i que té la variant s1/m1 del gen vac1 tenen cinc vegades més risc de desenvolupar un càncer gàstric que els que tenen una infecció per l’H.Pylori que és cagA negatiu i té la variant s2/m2 del gen vac1.

Ara, l’ICO ha rebut un ajut de 800.000€ de l’Acció Estratègica en Salut per ampliar aquests estudis d’identificació de factors genètics, epigenètics, ambientals i d'expressió fenotípica associats a la progressió de lesions precursores del càncer gàstric. Hi participaran 11 hospitals d’arreu de l’Estat.

Altres factors implicats en el càncer gàstric
Diversos treballs han demostrat una relació causal entre el càncer gàstric i la infecció per la bactèria Helicobacter pylori. “Pràcticament es pot dir que la presència de la bactèria és una condició necessària per al desenvolupament del càncer”.

D’altra banda, un estudi de fa un any liderat per l’ICO, i que es va publicar a American Journal of Clinical Nutrition, va demostrar que la dieta mediterrània redueix el risc de patir la malaltia fins a un 33%, mentre que altres treballs suggereixen que el consum de tabac i de productes fumats i salats, així com l’obesitat, n’augmenten el risc.

Comparteix

 

Contacte

Gabinet de Comunicació
Institut Català d'Oncologia
93 260 72 97
Correu electrònic
www.iconcologia.net

BannerBannerBanner

Centres de l'ICO

ICO L'Hospitalet
Hospital Duran i Reynals
Gran Via de L'Hospitalet 199-203
08908  L’Hospitalet de Llobregat
93 260 77 33

ICO Girona
Hospital Doctor Josep Trueta
AV. França s/n 17007 Girona
972 225 833

ICO Badalona
Hospital Germans Trias i Pujol
Ctra. del Canyet s/n
08916 Badalona
93 465 12 00