Núm. 38 - 24 de març de 2011 Edicions anteriors Imprimir

ICO

Butlletí digital de l'Institut Català d'Oncologia

ISSN: 2339-6083

 

Pujar

@ ICO - Contacte - Info legal

Generalitat de Catalunya. Departament de Salut. Institut Català d'Oncologia.

Tornar Pàgina principal

Actualitat

Bellvitge inicia un programa d'ablació de tumors pulmonars per radiofreqüència

Ampliar imatge

L’Hospital Universitari de Bellvitge ha posat en marxa recentment un programa d’ablació de tumors pulmonars per radiofreqüència. D’aquesta manera, l’HUB, en col·laboració amb l’ICO, amplia el seu ventall de recursos terapèutics contra un dels càncers que tenen un pitjor pronòstic.

Participen en aquest programa el Servei de Radiodiagnòstic, la Unitat Funcional de Pulmó (Pneumologia, Cirurgia Toràcica, Oncologia Mèdica i Oncologia Radioteràpica), i la Unitat Funcional de Còlon. Així mateix, es preveu la seva ampliació a d’altres unitats funcionals.

L’ablació de tumors pulmonars per radiofreqüència és una tècnica guiada per imatges, mitjançant tomografia computada (TC), que aconsegueix destruir les cèl·lules cancerígenes per calor d’una forma mínimament invasiva.

El pacient és intervingut en un dispositiu per a l’exploració per TC del Servei de Radiodiagnòstic de l’HUB, mitjançant el qual es guia una agulla de radiofreqüència fins al tumor cancerígen. Un generador connectat a aquesta agulla envia corrents elèctrics que provoquen un calor. Aquest calor causa l’agitació iònica de les molècules de la zona que s’ha de tractar i, quan arriba a uns 60 graus centígrads, produeix una necrosi per coagulació. El procediment no té cap influència sobre la funció respiratòria.

El seu principal valor és que es pot utilitzar en persones que, per limitacions en la seva funció respiratòria, es troben en una situació massa delicada per ser sotmeses a una cirurgia. També es pot utilitzar per tractar tumors primaris o metàstasis que siguin difícils de localitzar o difícils d’extirpar amb cirurgia convencional. Pel fet de ser procediment poc invasiu, requereix poca hospitalització si no es presenten complicacions.

Els tumors candidats a la radiofreqüència són les neoformacions primàries pulmonars localitzades (sense extensió ganglionar o metastàsica) no tractables amb cirurgia o radioteràpia, i les metàstasis pulmonars de neoformacions d’un altre origen (fonamentalment de colon, però també d’altres orígens) no tractables tampoc tractats amb cirurgia o radioteràpia.

L’Hospital Universitari de Bellvitge ha començat a realitzar els primers casos en tumoracions primàries pulmonars. Tot i això, previsiblement la majoria de tractaments amb radiofreqüència seran de malaltia metastàsica pulmonar, fonamentalment de còlon.

Comparteix

 

Contacte

Gabinet de Comunicació
Institut Català d'Oncologia
93 260 72 97
Correu electrònic
www.iconcologia.net

BannerBannerBanner

Centres de l'ICO

ICO L'Hospitalet
Hospital Duran i Reynals
Gran Via de L'Hospitalet 199-203
08908  L’Hospitalet de Llobregat
93 260 77 33

ICO Girona
Hospital Doctor Josep Trueta
AV. França s/n 17007 Girona
972 225 833

ICO Badalona
Hospital Germans Trias i Pujol
Ctra. del Canyet s/n
08916 Badalona
93 465 12 00