Núm. 37 - 2 de març de 2011 Edicions anteriors Imprimir

ICO

Butlletí digital de l'Institut Català d'Oncologia

ISSN: 2339-6083

 

Pujar

@ ICO - Contacte - Info legal

Generalitat de Catalunya. Departament de Salut. Institut Català d'Oncologia.

Tornar Pàgina principal

Recerca

Un estudi descriu l’activitat inhibidora de tumors de l'enoxacina

Ampliar imatge

Un estudi de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), en el qual també han participat investigadors de l'ICO, ha identificat una molècula que inhibeix el creixement del càncer mitjançant l’activació de l’anomenat “genoma fosc” (o ADN no-codificant) i de les molècules de microARN.

L’estudi es publica aquesta setmana a Proceedings of the National Academy of Science (PNAS).

Les cèl·lules del cos humà posseeixen un genoma (el conjunt del nostre ADN) responsable de la producció de les proteïnes. Aquest ADN codificant, però, només representa el 5% del material genètic. El 95% restant es coneix com a genoma fosc o ADN no-codificant i la seva funció és força desconeguda. Una part d’aquest ADN produeix unes petites molècules anomenades microARN encarregades d’activar o desactivar els gens. En els darrers anys s’ha demostrat que les alteracions en aquestes molècules estan relacionades amb la formació de tumors.

L'Enoxacina
Els investigadors han demostrat que la petita molècula enoxacina, utilitzada en compostos antibacterians, s’uneix a la proteïna que construeix els microARN i n'estimula l'activitat inhibidora del creixement del tumor. Segons l’investigador Manel Esteller “és com si a un cotxe de segona mà li posem un motor acabat de sortir de la fàbrica”. Ho han comprovat tant en cèl·lules de laboratori com en models experimentals animals i ara se n’haurà d’estudiar el funcionament en humans. Així ho ha dit Esteller, que ha destacat que l’avantatge d’aquest compost és que es coneix el seu metabolisme i la seva seguretat en humans.

Esteller ha afegit que “tot i que pugui no arribar a aprovar-se l’ús d’aquesta molècula en tractaments oncològics, la troballa obre la porta al disseny de nous fàrmacs que tinguin com a diana terapèutica els microARN. Mostrem a la indústria farmacèutica una nova direcció cap a on dirigir els seus esforços en la teràpia antitumoral”.

A la imatge, exemple d’un tumor de colon al qual es va inhibir el creixement amb enoxacina.

Referència

Sonia Melo*, Alberto Villanueva*, Catia Moutinho*, Verónica Davalos*, Ricardo Spizzo, Cristina Ivan , Simona Rossi, Fernando Setien*, Oriol Casanovas*, Laia Sio-Riudalbas*, Javier Carmona*, Jordi Carrere*, August Vidal*, Álvaro Aytes*, Sara Puertas*, Santiagio Ropero, Raghu Kalluri, Carlo M. Croce, George A. Calin, Manel Esteller*. The small molecule enoxacin is a cancer-specific growth inhibitor that acts by enhancing TRBP-mediated microRNA processing. Proceedings of the National Academy of Science USA (PNAS), Early Edition, February 28th 2011.

Comparteix

 

Contacte

Gabinet de Comunicació
Institut Català d'Oncologia
93 260 72 97
Correu electrònic
www.iconcologia.net

BannerBannerBannerBannerBannerBanner

Centres de l'ICO

ICO L'Hospitalet
Hospital Duran i Reynals
Granvia de L'Hospitalet 199-203
08908  L’Hospitalet de Llobregat
93 260 77 33

ICO Girona
Hospital Doctor Josep Trueta
AV. França s/n 17007 Girona
972 225 833

ICO Badalona
Hospital Germans Trias i Pujol
Ctra. del Canyet s/n
08916 Badalona
93 465 12 00