Núm. 35 - 19 de gener de 2011 Edicions anteriors Imprimir

ICO

Butlletí digital de l'Institut Català d'Oncologia

ISSN: 2339-6083

 

Pujar

@ ICO - Contacte - Info legal

Generalitat de Catalunya. Departament de Salut. Institut Català d'Oncologia.

Tornar Pàgina principal

Recerca

Més restricció al tabac comporta menys consum

Ampliar imatge

Un estudi publicat a la revista Plos One confirma la hipòtesi que com més restricció al tabac, menys consum i exposició passiva al fum. El treball, que s'ha realitzat sobre l'Europa dels 27, relaciona l'enquesta de l'Eurobaròmetre sobre tabac i l'escala TCS, que contempla les principals mesures de control del tabaquisme a nivell internacional.

"Els països que puntuen més en l'escala TCS, per les seves polítiques actives de control, compten amb una prevalença de consum de tabac inferior i la proporció de població exposada al fum, tant a casa com a la feina, també és menor", explica Esteve Fernández Muñoz, coautor de l'estudi i cap de la Unitat de Control del Tabaquisme de l'ICO.

En països com Regne Unit, Irlanda, Malta i Suècia, que puntuen més alt en l'escala TCS (és a dir, que adopten més mesures de control del tabaquisme), la prevalença del consum és "relativament baixa"-inferior al 28,8% -, igual que la prevalença de l'exposició al fum de tabac-inferior al 13,8% a la llar, i al 23,4% al treball-.

No obstant això, a la República Txeca, Alemanya, Luxemburg, Grècia i Àustria, on hi ha menys mesures de control, la prevalença del tabaquisme va ser "relativament alta"-més del 30% -, així com la prevalença de l'exposició al fum-entre l' 15 i 30% a la llar, i entre el 15 i el 36% en treball-.

Cada vegada més mesures a Espanya
Encara que Espanya puntua en les parts més altes de l'escala TCS, hi ha alguns aspectes en els que puntuen baix, com el preu del tabac. "És un dels països de tot Europa on és més barat", assegura Fernández. "Està demostrat que l'augment de preu del tabac és la mesura més eficaç de control de tabaquisme (30 punts sobre 100 en l'escala TCS) en relació a altres accions, com per exemple, els tractaments per deixar de fumar (10 punts en la escala TCS) ".

Els experts preveuen que aquestes mesures redueixin la incidència de malalties cardiovasculars a curt i mig termini, així com de la incidència de càncer, principalment de pulmó, a més llarg termini.

A Espanya, l'exposició passiva al tabac produeix entre 1.200 i 3.200 morts a l'any per càncer de pulmó i infart de miocardi.

Més informació
Smoking Behaviour, Involuntary Smoking, Attitudes towards Smoke-Free Legislations, and Tobacco Control Activities in the European Union”. Plos One 5 (11): e13881, noviembre 2010

Comparteix

 

Contacte

Gabinet de Comunicació
Institut Català d'Oncologia
93 260 72 97
Correu electrònic
www.iconcologia.net

BannerBannerBannerBannerBannerBanner

Centres de l'ICO

ICO L'Hospitalet
Hospital Duran i Reynals
Gran Via de L'Hospitalet 199-203
08908  L’Hospitalet de Llobregat
93 260 77 33

ICO Girona
Hospital Doctor Josep Trueta
AV. França s/n 17007 Girona
972 225 833

ICO Badalona
Hospital Germans Trias i Pujol
Ctra. del Canyet s/n
08916 Badalona
93 465 12 00