Núm. 35 - 19 de gener de 2011 Edicions anteriors Imprimir

ICO

Butlletí digital de l'Institut Català d'Oncologia

ISSN: 2339-6083

 

Pujar

@ ICO - Contacte - Info legal

Generalitat de Catalunya. Departament de Salut. Institut Català d'Oncologia.

Tornar Pàgina principal

Recerca

Un estudi de l'ICO-IDIBELL, el més influent del món en biologia, segons Science Watch

Ampliar imatge

Un estudi elaborat per científics del Laboratori de Recerca Translacional de l'ICO Hospitalet,  és el més citat del món en la categoria de biologia, segons la classificació Science Watch corresponent als mesos de novembre i desembre que elabora l’agència Thomson Reuters. El nombre de vegades que un article és citat en altres treballs n'indica la influència en el seu àmbit científic.
 
L’article, “Antiangiogenic therapy elicits malignant progression of tumors to increased local invasion and distant metastasis”, es va publicar el mes de març de 2009 a la revista Cancer Cell, una de les més prestigioses en investigació oncològica. Des de llavors ha rebut 226 cites; 46 durant els mesos de maig i juny de 2010, que és el període que ha avaluat Thomson Reuters per elaborar la seva classificació de novembre i desembre.
 
L’article ha estat coordinat per Oriol Casanovas, investigador del grup d’angiogènesi de l’ICO-IDIBELL, i per Douglas Hanahan, investigador de la Universitat de California de San Francisco. La primera signant de l’estudi és Marta Páez-Ribes, investigadora predoctoral de l’IDIBELL, i el treball també ha comptat amb la participació de Francesc Viñals, investigador de LRT.
 
L’estudi ofereix una explicació a un fenomen que fa anys que desconcerta els especialistes en oncologia. Els tumors “fabriquen” vasos sanguinis que els supleixen aliment per poder créixer i reproduir-se. Aquest fenomen rep el nom d’angiogènesi. Quan es va descobrir, de seguida es va veure una oportunitat per desenvolupar fàrmacs que bloquegessin la proliferació de vasos sanguinis al voltant del tumor, els anomenats fàrmacs anti-angiogènics.
 
En aquest treball, els investigadors han demostrat en experiments amb ratolins que amb aquestes teràpies es produeix un descens inicial del nombre de cèl·lules tumorals, però un temps després el càncer s’escampa amb rapidesa a altres òrgans i teixits (metàstasi). En concret, les cèl·lules malignes que sobreviuen després de bloquejar l’angiogènesi són capaces de tolerar la falta d’oxigen. Aquestes cèl·lules hipòxiques activen mecanismes que les ajuden a disseminar-se a altres teixits a través del torrent sanguini normal. A més, les cèl·lules hipòxiques són més resistents a la quimioteràpia i a la radioteràpia. Això explica la poca resposta dels pacients a aquests tractaments després de rebre fàrmacs antiangiogènics. Aquest descobriment obre la porta a noves estratègies de tractament.

Més informació:
Antiangiogenic therapy elicits malignant progression of tumors to increased local invasion and distant metastasis. Cancer Cell 15, 1–12, March 3, 2009

Comparteix

 

Contacte

Gabinet de Comunicació
Institut Català d'Oncologia
93 260 72 97
Correu electrònic
www.iconcologia.net

BannerBannerBannerBannerBannerBanner

Centres de l'ICO

ICO L'Hospitalet
Hospital Duran i Reynals
Gran Via de L'Hospitalet 199-203
08908  L’Hospitalet de Llobregat
93 260 77 33

ICO Girona
Hospital Doctor Josep Trueta
AV. França s/n 17007 Girona
972 225 833

ICO Badalona
Hospital Germans Trias i Pujol
Ctra. del Canyet s/n
08916 Badalona
93 465 12 00