Núm. 35 - 22 de desembre de 2010 Edicions anteriors Imprimir

ICO

Butlletí digital de l'Institut Català d'Oncologia

ISSN: 2339-6083

 

Pujar

@ ICO - Contacte - Info legal

Generalitat de Catalunya. Departament de Salut. Institut Català d'Oncologia.

Tornar Pàgina principal

Actualitat

Bellvitge estrena una tècnica pionera de reconstrucció de mama

Ampliar imatge

El Servei de Cirurgia Plàstica de l'Hospital Universitari de Bellvitge ha realitzat per primera vegada una reconstrucció parcial de mama utilitzant el múscul dorsal ample per via endoscòpica.

Aquesta intervenció, que és pionera a l’Estat espanyol i només l’han dut a terme, fins ara, 3 altres grups a nivell mundial, representa una nova i millor opció quirúrgica en la reconstrucció mamària immediata.

La tècnica consisteix en l’extracció del múscul dorsal ample i la seva col·locació per al farciment de la mama en un únic temps quirúrgic. El múscul s’extreu per petites incisions de menys de cinc centímetres a l’esquena. La via endoscòpica –un tipus d’abordatge pràcticament inèdit, fins ara, en la cirurgia del càncer de mama– permet minimitzar les cicatrius, que a penes queden visibles a l’aixella i a la part posterior de l’esquena, així com una millor recuperació.

D’aquesta manera, es recupera el volum i la forma de la mama després del defecte creat per la cirurgia oncològica amb teixit de la mateixa malalta, evitant l’ús de material protèsic. El fet de no haver d’utilitzar pròtesis evita complicacions posteriors en cas d’haver de realitzar radioteràpia o altres tractaments complementaris del càncer de mama. 

Aquesta nova opció quirúrgica en la reconstrucció mamària immediata està especialment indicada en pacients amb mames de dimensió petita o mitjana i en les quals s’ha de realitzar una extirpació parcial de la mama. D’aquesta manera, s’evita la seqüel·la d’una amputació parcial. A més, en determinats casos, permet evitar la mastectomia en pacients amb mames petites.

Des del mes d’octubre, l’Hospital Universitari de Bellvitge ha realitzat les tres primeres intervencions d’aquest tipus, amb resultats prometedors. Les intervencions han estat realitzades pel Joaquim Muñoz, Josep Maria Serra i Anna López Ojeda, de l’equip de cirurgia plàstica de Joan Maria Vinyals, en el marc de la Unitat Funcional de Càncer de Mama de l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Institut Català d’Oncologia.
 
La Unitat Funcional de Càncer de Mama
Creada a principis de l’any 1990, la Unitat Funcional de Càncer de Mama de l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Institut Català d’Oncologia és la més antiga de l’Estat i la que tracta més pacients a Catalunya, amb unes 1.000 primeres visites anuals. 

Està formada per ginecòlegs, cirurgians plàstics, radiòlegs, anatomopatòlegs, oncòlegs mèdics, oncòlegs radioteràpics, infermeres i psicooncòlegs, tots els especialitzats en la patologia mamària. Aquest abordatge multidisciplinari, amb una presa de decisions conjunta, permet escurçar els intervals diagnòstics i terapèutics i millorar els resultats clínics.

Un dels fets destacats de l’activitat assistencial d’aquesta Unitat és la reconstrucció mamària immediata. A la pràctica totalitat de les aproximadament 300 malaltes intervingudes cada any en aquesta Unitat –excepte casos concrets en què hi ha contraindicació– se’ls realitza una reconstrucció mamària immediata en el mateix acte operatori d’extirpació del tumor.

Comparteix

 

Contacte

Gabinet de Comunicació
Institut Català d'Oncologia
93 260 72 97
Correu electrònic
www.iconcologia.net

BannerBannerBanner

Centres de l'ICO

ICO L'Hospitalet
Hospital Duran i Reynals
Gran Via de L'Hospitalet 199-203
08908  L’Hospitalet de Llobregat
93 260 77 33

ICO Girona
Hospital Doctor Josep Trueta
AV. França s/n 17007 Girona
972 225 833

ICO Badalona
Hospital Germans Trias i Pujol
Ctra. del Canyet s/n
08916 Badalona
93 465 12 00