Núm. 34 - 2 de desembre de 2010 Edicions anteriors Imprimir

ICO

Butlletí digital de l'Institut Català d'Oncologia

ISSN: 2339-6083

 

Pujar

@ ICO - Contacte - Info legal

Generalitat de Catalunya. Departament de Salut. Institut Català d'Oncologia.

Tornar Pàgina principal

Recerca

Una anàlisi genètica permet estalviar la quimioteràpia a un subgrup de pacients de càncer de còlon

Ampliar imatge

El càncer de còlon és el més prevalent en el conjunt de la població. Només a Catalunya se’n produeixen uns 5.600 casos cada any. Al voltant del 40% dels pacients amb la malaltia es diagnostiquen en estadi II, és a dir, quan el tumor ja ha ocupat tota la paret de l’intestí però les cèl·lules tumorals encara no han arribat als ganglis. 

En el tractament d’aquests tumors existeix controvèrsia científica, ja que no hi ha consens sobre quins malalts necessiten rebre quimioteràpia després de la cirurgia i a quins no els cal perquè el risc de recaure és molt baix. 

Actualment s’utilitzen uns criteris clínics i patològics que no estan validats. Disposar d’unes eines eficaces de classificació permetria evitar un tractament de quimioteràpia de sis mesos i els seus efectes secundaris als pacients que no ho necessiten, per només aplicar-lo als que tenen un alt risc de recaure.

Un estudi encapçalat per professionals de l’ICO que es publica a Journal of Clinical Oncology descriu un mètode més eficaç per fer aquest triatge. En una primera part del treball, que es va desenvolupar a Holanda, es van analitzar 44.000 gens, i se’n van identificar 18 fortament relacionats amb l’agressivitat del tumor i, per tant, amb el risc de recaiguda. 

A partir d’aquí es va fer una anàlisis en 200 mostres de pacients de l’ICO, que va validar aquesta signatura genètica. De fet, l’estudi demostra que aquesta prova és més efectiva que els factors que es miren actualment en el maneig de la patologia, com són la inestabilitat de microsatèl·lits i els factors clínics i patològics.

Arrel d’aquests resultats, s’ha iniciat un estudi prospectiu en uns 90 centres d’arreu del món, del qual Ramon Salazar, oncòleg mèdic de l’ICO Hospitalet, n’és el coordinador a la Unió Europea. L’objectiu és confirmar que aquesta signatura de 18 gens permet destriar els pacients segons el risc de recaiguda. Un cop es confirmi, es podrà començar a aplicar a la pràctica clínica.

Més informació:
Gene Expression Signature to Improve Prognosis Prediction
of Stage II and III Colorectal Cancer
Journal of Clinical Oncology
http://jco.ascopubs.org/cgi/doi/10.1200/JCO.2010.30.1077

Comparteix

 

Contacte

Gabinet de Comunicació
Institut Català d'Oncologia
93 260 72 97
Correu electrònic
www.iconcologia.net

BannerBannerBannerBannerBannerBanner

Centres de l'ICO

ICO L'Hospitalet
Hospital Duran i Reynals
Gran Via de L'Hospitalet 199-203
08907  L’Hospitalet de Llobregat
93 260 77 33

ICO Girona
Hospital Doctor Josep Trueta
AV. França s/n 17007 Girona
972 225 833

ICO Badalona
Hospital Germans Trias i Pujol
Ctra. del Canyet s/n
08916 Badalona
93 465 12 00