Núm. 33 - 17 de novembre de 2010 Edicions anteriors Imprimir

ICO

Butlletí digital de l'Institut Català d'Oncologia

ISSN: 2339-6083

 

Pujar

@ ICO - Contacte - Info legal

Generalitat de Catalunya. Departament de Salut. Institut Català d'Oncologia.

Tornar Pàgina principal

Actualitat

S'actualitza el Protocol de càncer gàstric i unió esofagogàstrica

Ampliar imatge

La Unitat Funcional de Tumors Esofagogàstrics (UTEG) de l'Hospital Universitat de Bellvitge i de l'ICO va celebrar el passat 5 de novembre una jornada de treball per actualitzar el Protocol de càncer gàstric i de la unió esofagogàstrica que es va elaborar a finals de 2008.

A la trobada hi van participar 24 professionals de diferents disciplines: Anatomia Patològica, Aparell Digestiu, Cirurgia General Digestiva, Dietètica i Nutrició, Infermeria, Medicina Nuclear (PET), Oncologia Mèdica, Oncologia Radioteràpica i Radiodiagnòstic, amb suport administratiu.

Entre d'altres, es va destacar la importància de realitzar una laparoscòpia en aquells tumors localment avançats, amb afectació ganglionar extensa o quan hi hagi dubtes de carcinomatosi peritoneal, considerant que es tracta de una tècnica imprescindible per la correcta estadificació inicial. 

També es va actualitzar la forma de classificar els tumors en funció de la seva extensió (local, ganglionar i metastàsica), el que anomenem el TNM, tant en el moment del diagnòstic (TNM clínic) com després de la cirurgia (TNM patològic). 

Donada la recent publicació de l'assaig randomitzat TOGA i les seves implicacions terapèutiques, es va considerar necessària la determinació de rutina del gen HER2 (determinació que pot prediure l'eficàcia de tractaments dirigits contra noves dianes) en totes les biopsies diagnòstiques de Cáncer Gàstric y Unió Esofagogàstrica. És per això que es va fer una revisió dels diferents esquemes de quimioteràpia i es va establir un algoritme de tractament en funció de l'extensió del tumor, la determinació de HER2 i l'estat general del pacient. 

Per finalitzar, es va actualitzar el Protocol d'Ostomies de Nutrició dels dos centres, que facilitarà el maneig d' un gran nombre de pacients, no només amb càncer gàstric, també de malalts amb altres tipus de càncer o malaties neurològiques.

S'espera que properament estigui disponible el protocol actualitzat. No obstant això, les diferents novetats aprovades en la reunió ja s'han començat a aplicar en la pràctica clínica.

Comparteix

 

Contacte

Departament de Comunicació
Institut Català d'Oncologia
93 260 72 97
Correu electrònic
www.iconcologia.net

BannerBannerBanner

Centres de l'ICO

ICO L'Hospitalet
Hospital Duran i Reynals
Gran Via de L'Hospitalet 199-203
08907  L’Hospitalet de Llobregat
93 260 77 33

ICO Girona
Hospital Doctor Josep Trueta
AV. França s/n 17007 Girona
972 225 833

ICO Badalona
Hospital Germans Trias i Pujol
Ctra. del Canyet s/n
08916 Badalona
93 465 12 00