Núm. 31 - 05 de novembre de 2010 Edicions anteriors Imprimir

ICO

Butlletí digital de l'Institut Català d'Oncologia

ISSN: 2339-6083

 

Pujar

@ ICO - Contacte - Info legal

Generalitat de Catalunya. Departament de Salut. Institut Català d'Oncologia.

Tornar Pàgina principal

Actualitat

“Una de les coses que més m’ha sorprès de l’ICO és la capacitat de generar coneixement”

Ampliar imatge

Nascut a Barcelona fa 43 anys, Ricard Crespo viu al Vallès amb la seva dona i la seva filla de 10 anys. És llicenciat en Economia per la Universitat Autònoma de Barcelona i té un màster en direcció i administració d'empreses per ESADE. A mitjans de 2010 va deixar el càrrec de director general d'Agrupació Mútua per, l'1 de juny, incorporar-se a l'ICO com a director corporatiu de Recursos.

Vostè procedeix del món assegurador. Tot i això, tenia experiència en l'àmbit de salut
La meva trajectòria professional ha estat bàsicament en el món financer i assegurador; primer en el sector de l'auditoria i de la consultoria i, a partir del 1993, a Agrupació Mútua. No obstant això, de l'any 2004 al 2008 vaig treballar a l'Hospital de Sant Pau, fent una tasca molt semblant a la que desenvolupo aquí a l'ICO. Així doncs, el sector salut no em ve de nou.

Quines diferències destacaria entre el sector assegurador i l'hospitalari?
D'una banda, els hospitals són organitzacions d'una gestió tremendament complexa, segurament de les més complexes que existeixen. De l'altra, la pròpia activitat de les organitzacions les fa molt diferents. En el sector assegurador té un gran pes específic l'activitat comercial, en el més extens dels sentits; en l'assistencial, el tracte amb les persones.

En els hospitals, en canvi, hi ha una vessant humana molt important, força menys present en altres sectors. En el cas de l'ICO, a més, hi ha un altre aspecte que el fa molt interessant: la seva especialització en un àmbit tan sensible socialment com és el càncer, fa que la gestió del coneixement agafi una rellevància especial i complementària a la pròpia activitat assistencial.

Encara que sembli impossible, però, tant el sector assegurador com l'assistencial tenen alguna semblança. Per exemple, en els dos és molt important la confiança.

Quines són concretament les competències de la Direcció de Recursos?
La nostra direcció aplega l'àrea econòmica-financera, administració i logística, sistemes d'informació i serveis generals i infraestructures. Per resumir-ho, podríem dir que aglutina tota l’estructura de suport a l'activitat de l’ICO.

Vostè s'incorpora a l'ICO just quan entra en vigor del Decret Llei de la Generalitat per reduir el dèficit públic. Aquesta coincidència en el temps no deuria propiciar-li una arribada massa plàcida...
Sempre que algú s'incorpora a una nova feina hi ha un temps d'adaptació; per conèixer i comprendre l'organització, un temps d'adaptació mútua. En el meu cas, aquest període pràcticament no va existir, ja que de seguida vam haver de reaccionar molt ràpid per prendre mesures per fer front a la crisi. Tot i això, em vaig trobar una organització on ja s'estaven fent bé les coses. Les directius que s'aplicaven, marcades per la Direcció General, van permetre adaptar-nos a la nova conjuntura de manera àgil i, de moment, no massa traumàtica.

Com afecta la crisi i les mesures de contenció de la despesa a l'activitat de la Direcció de Recursos?
Les mesures que exposa el Decret Llei inclouen tres grans àmbits per als hospitals: Persones, amb la reducció de la massa salarial, farmàcia, amb la contenció de la despesa, i inversions. En tots els àmbits hem pogut adaptar-nos amb força flexibilitat, tot i que algunes accions siguin difícils de pair en termes individuals.

Crec que val la pena felicitar l'organització per la resposta en la contenció de la despesa farmacèutica. L'ICO ha demostrat en un moment crític que la seva política de gestió del medicament és òptima, tot i que hem de continuar millorant. Malament si caiguéssim en l’autocomplaença.

Respecte a les inversions, hem adaptat els calendaris d'execució per complir amb la contenció exigida. És a dir, hem compassat el ritme a la situació actual i potser alguns projectes no es podran dur a terme de manera immediata. Tot i això, no ens hem aturat ni podem fer-ho. Un centre com l'ICO, que fa una activitat d'excel·lència, ha de tenir unes molt bones infraestructures. El nostre objectiu és aconseguir les millors infraestructures possibles donades les circumstàncies econòmiques. Apliquem contenció i rigor, però les inversions que són necessàries es fan.

Hi ha algun exemple d’inversions que s’hagin impulsat en aquests mesos?
Podríem parlar d'infraestructures o de tecnologia mèdica, però permeteu-me que em refereixi al projecte d'implantació del SAP econòmic-financer que està en marxa. Aquesta aplicació va més enllà d’un programa informàtic de gestió i, com a complement del SAP assistencial que es va implantar en el primer trimestre de l’any, permetrà homogeneïtzar els processos administratius de l'ICO: la logística, les compres, la tramitació d’expedients, els concursos, la comptabilitat... És una aplicació informàtica que assegura uns procediments únics i integrats, que facilitaran el desplegament del quadre de comandament de l’entitat.

Un altre àmbit que es vol impulsar és el de la tecnologia de la informació.
Sí. Un dels factors diferencials i que més m'han sorprès de l'ICO és la seva extraordinària capacitat per generar coneixement. Hi ha moltíssim coneixement acumulat per part dels professionals. Una de les prioritats de la Direcció de Recursos és ajudar a explicitar i capitalitzar aquest coneixement. Per això hem de potenciar els sistemes i les tecnologies de la informació com a eina catalitzadora. Tenim molta “matèria prima” i molt bona, i cal aprofitar-la i posar-la en valor, especialment en els temps que corren.

Finalment, a què dedica el temps lliure?
M’agrada molt estar a casa i gaudir de la família. També anar en bicicleta, és fàcil trobar-me pujant i baixant per Collserola un diumenge, i sóc un lector compulsiu; llegeixo tot el que em cau a les mans. També m'agrada la música, sóc bastant eclèctic. Darrerament la meva banda sonora està interpretada per Linkin Park, un grup molt “melòdic” que molts coneixeran.

Comparteix

 

Contacte

Departament de Comunicació
Institut Català d'Oncologia
93 260 72 97
Correu electrònic
www.iconcologia.net

BannerBannerBannerBannerBannerBanner

Centres de l'ICO

ICO L'Hospitalet
Hospital Duran i Reynals
Gran Via de L'Hospitalet 199-203
08907  L’Hospitalet de Llobregat
93 260 77 33

ICO Girona
Hospital Doctor Josep Trueta
AV. França s/n 17007 Girona
972 225 833

ICO Badalona
Hospital Germans Trias i Pujol
Ctra. del Canyet s/n
08916 Badalona
93 465 12 00