Núm. 29 - 5 d'octubre de 2010 Edicions anteriors Imprimir

ICO

Butlletí digital de l'Institut Català d'Oncologia

ISSN: 2339-6083

 

Pujar

@ ICO - Contacte - Info legal

Generalitat de Catalunya. Departament de Salut. Institut Català d'Oncologia.

Tornar Pàgina principal

Actualitat

Es confirma l'eficàcia del nou protocol per a la detecció precoç del càncer de coll d'úter

Ampliar imatge

El protocol per a la detecció precoç del càncer de coll d’úter, implantat a Catalunya al juny del 2006, ha augmentat molt significativament la detecció de lesions precanceroses i de càncers invasius, segons conclou el primer balanç elaborat des de la seva posada en marxa. Amb això s’ha aconseguit intervenir abans que apareguin els tumors o fer-ho quan encara són en un estadi inicial i ofereixen un pronòstic molt millor.

Fins al 2006, es recomanava la realització d’una citologia cada tres anys. El nou protocol fixa aquesta revisió per a les dones entre 25 i 65 anys i inclou una anàlisi per a les dones de més de 40 anys, amb història de cribratge inadequat, per determinar si estan infectades pel virus del papil·loma humà, responsable últim del tumor.

El Pla director d’oncologia del Departament de Salut, des de la seva creació, ha mantingut constant l’objectiu de reduir l’impacte del càncer en la nostra població, mitjançant la promoció de mesures adreçades a reduir-ne la incidència i a millorar el tractament i la qualitat de vida dels pacients. En l’actualitat, s’estan impulsant cribratges per als càncers de coll uterí, de mama i de còlon i recte.

L’Institut Català d’Oncologia (ICO) ha estat l’encarregat de fer el seguiment de la implementació del nou protocol i avaluar-ne l’eficiència. Aquesta implantació s’inscriu en l’estratègia general de prevenció i detecció precoç del càncer, prevista al Pla director d’oncologia.
 
El càncer de coll d’úter
El càncer de coll d’úter és bastant freqüent: és el quart més present a Europa (després del de mama, endometri i ovari) i el segon més freqüent en dones de 15 a 44 anys. A Catalunya, se’n diagnostiquen prop de 350 casos anuals, la majoria en dones de més de 50 anys. Actualment, el 66% d’aquests tumors es curen (supervivència als cinc anys).
 
El virus del papil·loma humà (VPH) es troba en el 100% dels casos de càncer de coll d’úter. Per desenvolupar-ne el tumor, cal haver estat prèviament infectada. La infecció de transmissió sexual més comuna a tot el món és la del VPH: al llarg de la vida, més del 80% de les dones sexualment actives hi hauran estat exposades; però, en la majoria dels casos, no provoca problemes.

La prevenció del càncer de coll d’úter a Catalunya Davant l’evidència científica que relaciona la infecció pel VPH i el càncer de coll d’úter, el Departament de Salut va posar en marxa l’any 2006 un nou protocol per a la detecció precoç d’aquest tumor a través de la xarxa d’atenció primària.

El protocol inclou les estratègies següents:
1. Una citologia cada tres anys, per a les dones d’entre 25 i 65 anys d’edat (o bé a partir del tercer any d’haver iniciat les relacions sexuals).
 2. Captació activa per part de llevadores i metges d’atenció primària de dones de més de 40 anys, amb història de cribratge inadequat, entès com a dones que no tenen una citologia prèvia en els darrers cinc anys. A aquest grup de dones s’afegeix la determinació del VPH a la citologia.
 3. A les dones amb lesions cervicals ambigües, se’ls realitza una determinació del VPH per adequar-hi el seguiment clínic.
 4. A les dones amb un tractament quirúrgic per lesions precanceroses, se’ls realitza una determinació del VPH per millorar-hi la detecció de recidives.

Totes aquestes estratègies s’han acompanyat de campanyes de difusió i formació a professionals i a la població general.

El nou protocol s’ha implementat a tot el territori català de forma progressiva. Així, de les 1.200 determinacions de VPH que es van realitzar el 2006, s’ha passat a 26.000 al 2009 i es preveu que, enguany, se’n facin 32.000 a tot el territori de l’atenció primària. Si no se’n detecta infecció, la dona ha de tornar a fer-se la citologia al cap de tres anys; però, si se’n detecta, cal fer-ne un seguiment més freqüent.

Avui dia, el 80% de les dones de Catalunya tenen contacte periòdic amb els centres d’atenció a la salut sexual i reproductiva, i també s’estima que un 70-80% de les dones es fan citologies preventives periòdiques, tant en la xarxa pública com en la privada. En el cas de la pública, entre 2006 i 2009, el 40% de les dones entre 25-65 anys se n’havien fet una.

Com a resultat del canvi de protocol, s’han detectat disset vegades més lesions precanceroses (que s’extirpen) i vuit vegades més càncers invasius en les dones amb història de cribratge inadequat. Així doncs, ha augmentat notablement la probabilitat que les dones no desenvolupin el càncer o, si el tenen, que se’ls detecti en estadis més inicials que ofereixen un pronòstic millor.

L’ICO, els virus i el càncer
Des de la seva creació (1995), l’ICO disposa d’un programa de recerca en epidemiologia del càncer que és pioner al nostre país i és un referent mundial en la matèria, sobretot pel que fa a l’estudi de la relació entre algunes infeccions víriques i l’aparició de tumors.

De fet, al 2007 i per encàrrec de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), l’ICO va posar en marxa el Centre d’Informació sobre VPH i Càncer de Cèrvix, que coordina actualment (http://www.who.int/hpvcentre/en/). També coordina a Espanya els assajos internacionals multicèntrics de les vacunes contra el VPH.

Comparteix

 

Contacte

Departament de Comunicació
Institut Català d'Oncologia
93 260 72 97
Correu electrònic
www.iconcologia.net

 

BannerBannerBannerBannerBannerBanner

Centres de l'ICO

ICO L'Hospitalet
Hospital Duran i Reynals
Granvia de L'Hospitalet 199-203
08907  L’Hospitalet de Llobregat
93 260 77 33

ICO Girona
Hospital Doctor Josep Trueta
AV. França s/n 17007 Girona
972 225 833

ICO Badalona
Hospital Germans Trias i Pujol
Ctra. del Canyet s/n
08916 Badalona
93 465 12 00