Núm. 29 - 5 d'octubre de 2010 Edicions anteriors Imprimir

ICO

Butlletí digital de l'Institut Català d'Oncologia

ISSN: 2339-6083

 

Pujar

@ ICO - Contacte - Info legal

Generalitat de Catalunya. Departament de Salut. Institut Català d'Oncologia.

Tornar Pàgina principal

Actes i congressos

L’ICO reuneix una trentena d'experts en cures pal·liatives d'Europa

Ampliar imatge

Impulsada per l’Organització Mundial de la Salut (OMS), és la primera vegada que es reuneixen representants de diferents governs europeus que disposen o estan implantant programes públics de cures pal·liatives: Letònia, Eslovàquia, Eslovènia, Montenegro, Albània, Estònia, Andorra i Turquia. També hi participen representats de 4 comunitats autònomes espanyoles: Extremadura, País Valencià, Madrid i Galícia.
 
Diferents estudis han demostrat que les cures pal·liatives suposen un benefici per als pacients, ja que milloren la seva qualitat de vida, però també per al sistema sanitari, ja que comporten un estalvi econòmic i de recursos. És per això que, segons els experts, cal ampliar-les a d’altres malalties més enllà del càncer i incorporar-les abans del final de la vida. En aquesta reunió es debatran aquests aspectes així com les diferents experiències en la implantació de les cures pal·liatives a cada país, i posar en comú problemàtiques i solucions.
 
Les cures pal·liatives, una prioritat a Europa
Les cures pal·liatives són una prioritat per a l’Oficina Regional Europea de l’OMS. No en va, es calcula que entre el 60 i el 75% de la població europea es morirà d’una malaltia crònica evolutiva que requerirà de l’aplicació de cures pal·liatives.
 
“Fins fa poc només es pensava en cures pal·liatives en el cas de malalts de càncer terminals. Ara cal incorporar-hi els malalts crònics evolutius (demències, malalties de l’aparell respiratori....)” explica Xavier Gómez Batiste, responsable de l’Observatori Qualy de Cures Pal·liatives de l’ICO i director del Centre Col·laborador de l’OMS en programes públics de cures pal·liatives. “A més, no només s’han d’aplicar en fase terminal sinó abans, quan el malalt està en un estat avançat”.
 
Aquest fet obliga a expandir la implantació de les cures pal·liatives: per cada malalt que mor de càncer en moren dos per altres malalties cròniques evolutives. A Catalunya cada any moren unes 16.000 persones de càncer i unes 25.000 per altres malalties cròniques.
 
I pel que fa la prevalença, per cada malalt de càncer n’hi ha 8 amb una altra malaltia crònica evolutiva. “Els sistemes sanitaris tenen un repte comú molt important: ampliar i adaptar el model de cures pal·liatives per a càncer a la resta de malalties cròniques evolutives”, afegeix Gómez Batiste.
 
 
Beneficis per al pacient...

Segons un estudi publicat el 2007 a la revista Journal of Pain and Symptom Management, les persones que reben cures pal·liatives tenen una reducció en la gravetat de certs símptomes com el dolor, la debilitat, l’insomni i l’ansietat.
 
De la mateixa manera, també s’ha demostrat l’elevada satisfacció de les persones ingressades en una unitat de cures pal·liatives: els pacients valoren el tracte rebut amb una nota de 8’3 sobre 10.
 
...i per al sistema sanitari
Es calcula que el cost de la xarxa de cures pal·liatives a Catalunya és de 40 milions d’euros anuals. No obstant això, els estudis de cost-eficàcia demostren que les cures pal·liatives redueixen significativament els reingressos hospitalaris i l’ús dels serveis d’urgències. Amb això es genera un estalvi de 48 milions d’euros anuals; és a dir, s’estima que el programa de cures pal·liatives català genera un estalvi net de 8 milions d’euros anuals.
 
Catalunya, pionera al món en l’atenció al final de la vida i en progressió
El programa català de cures pal·liatives es va iniciar el 1990, com a Programa Demostratiu de Cures Pal·liatives de l’OMS i fruit de la col·laboració entre el Departament de Salut de la Generalitat i la Unitat de Càncer de l’OMS. S’havia dissenyat amb criteris de cobertura, equitat i qualitat i amb la clara finalitat d’incorporar-les, de forma sistemàtica, en el Sistema Nacional de Salut.

A principis de 2007, la prestigiosa organització International Association for Hospice and Palliative Care (IAHPC) va concedir el seu premi anual al Programa de Cures Pal·liatives del Govern de Catalunya com a reconeixement formal a la contribució al desenvolupament de les cures pal·liatives.

Actualment Catalunya disposa de 334 llits sociosanitaris específics per cures pal·liatives, 72 equips pal·liatius de suport domiciliari (PADES), 23 equips pal·liatius de valoració i suport als hospitals (UFISS), 15 equips pal·liatius d’avaluació integral. La cobertura de cures pal·liatives supera el 95% del territori català i l’any 2008 es van atendre 23.201 episodis assistencials en els diferents dispositius de la xarxa sociosanitària de Catalunya que ofereixen atenció al final de la vida d’una forma específica.

L’ICO, Centre Col·laborador de l’OMS
A principis de 2008 l’ICO va ser designat centre col·laborador de l’OMS per a programes públics de cures pal·liatives. La tasca de l’ICO se centra principalment en quatre àmbits:

-Oferir suport i assessorament als països que volen implantar programes públics de cures pal·liatives. En aquest sentit, ja ha assessorat als Governs de Turquia, Letònia, Andorra i Portugal,entre d’altres.
-Estudi, disseny i avaluació de les polítiques en matèria de cures pal·liatives a Europa. La finalitat és identificar necessitats, elaborar plans estratègics i establir prioritats per aconseguir la màxima eficiència en l’ús de recursos.
-Col·laborar amb altres programes de cures pal·liatives espanyols i amb el Sistema Nacional de Salut per oferir suport a les Comunitats Autònomes  menys desenvolupades.
-Generar evidència i coneixement: col·laborar en l’edició de guies, recursos i eines de treball i oferir suport per a l’avaluació d’altres programes de cures pal·liatives.

Comparteix

 

Contacte

Departament de Comunicació
Institut Català d'Oncologia
93 260 72 97
Correu electrònic
www.iconcologia.net

 

BannerBannerBannerBannerBannerBanner

Centres de l'ICO

ICO L'Hospitalet
Hospital Duran i Reynals
Granvia de L'Hospitalet 199-203
08907  L’Hospitalet de Llobregat
93 260 77 33

ICO Girona
Hospital Doctor Josep Trueta
AV. França s/n 17007 Girona
972 225 833

ICO Badalona
Hospital Germans Trias i Pujol
Ctra. del Canyet s/n
08916 Badalona
93 465 12 00